Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Φάβα: διατροφικός θησαυρός για το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό,την καρδιά,την αρτηριακή πίεση




Η φάβα, κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα ,σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Η θρεπτική αξία της είναι πολλή μεγάλη.
Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ας κάνουμε μία γρήγορη “παρουσίαση” της ωφέλειας για τον οργανισμό μας , αν βέβαια την εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο και όχι να τη θυμόμασθε μόνο σε περιόδους ... νηστείας.
Η φάβα καλλιεργείται και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ενώ η πιο φημισμένη είναι σίγουρα η φάβα Σαντορίνης.
Πλούσια θρεπτικά συστατικά
Η φάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού,ενώ προσφέρει ελάχιστες θερμίδες.

  1. είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Περίπου 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.
  2. Η βιταμίνη Β1, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τον μεταβολισμό ,
  3. ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της πρωτεΐνης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας. Ο χαλκός από κοινού με τον σίδηρο, βοηθούν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  4. Ο χαλκός συμβάλλει στην προφύλαξη των αιμοφόρων αγγείων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία των οστών.
  5. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των οστών,
  6. το μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν καλούς ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης.
  7. Η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως και μαγγανίου, καθώς περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Το φυλλικό οξύ υποστηρίζει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ συμβάλλει και στον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων. Το μαγγάνιο είναι αναγκαίο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και της χοληστερόλης.
  8. Επίσης,βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς γιατί μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL).
  9. βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  10. δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αυτό την κάνει ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/2/19 09:08

    Φαίνεται οτι τό κείμενο είναι μετάφραση κειμένου από τίς ηνωμένες πολιτείες,διότι έχει ως μονάδα μέτρησης τό cup πού τό μεταφράζετε κούπα, ούτε κάν φλυτζάνι. Νά χρησιμοποιείτε τήν σύγχρονη μονάδα, δηλαδή τά γραμμάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή