Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πέθανε ο Φώτης Πολυμέρης

Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=7ui0q_zE49g

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη, σε ηλικία 93 ετών, ο Φώτης Πολυμέρης, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και δημιουργούς του ελαφρού τραγουδιού. Συνέθεσε περισσότερα από 100 τραγούδια και ηχογράφησε περισσότερα από 200, μεταξύ των οποίων και το «Άστα τα μαλλάκια σου»
Το πραγματικό του όνομα ήταν Φώτιος Παλημέρης. Γεννημένος το 1920 στην Πάτρα, ξεχώρισε από μικρός σε διαγωνισμούς τραγουδιού της εποχής, ενώ έβγαλε τον πρώτο του δίσκο το 1935. Συνεργάστηκε με μεγάλους δημιουργούς της εποχής του, καθώς και με ρεμπέτες όπως οι Τσιτσάνης, Μητσάκης, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρης κα. 
 
Τραγούδια του ακούστηκαν σε διάφορες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως τα «Ένας χαρούμενος αλήτης» (στην ταινία «Έλα στο θείο», 1950), «Άστα τα μαλλάκια σου», («Εκείνες που δεν πρέπει ν'αγαπούν», 1951), «Θα γυρίσει κι ο τροχός» («Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν», 1951). Το 2004 έγραψε την αυτοβιογραφία του.
 
 
«Με τη ναζιστική κατοχή, το 1941, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ. Στο Εαμικό κίνημα ήταν που γνώρισε και τους μεγάλους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη και Τάσο Λειβαδίτη, με τους οποίους συνδέθηκε με βαθιά και εφ’ όρου ζωής φιλία. Θα τον θυμόμαστε πάντα, τόσο για τα όμορφα τραγούδια που ερμήνευσε, με τα οποία συντρόφευσε επί δεκαετίες τον καθημερινό εργαζόμενο άνθρωπο στις χαρές και τις λύπες του, όπως επίσης για την περηφάνια και αξιοπρέπεια με τις οποίες πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου