Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο Ερντογάν θεμελίωσε την τρίτη γέφυρα στον Βόσπορο ,ανήμερα της Πτώσης της Πόλης

Ανήμερα  της Πτώσης  της Κωνσταντινούπολης , ο  Τούρκος πρωθυπουργός  Ρετζέπ ΕΔρντογάν διάλεξε  για την  τελετή θεμελίωσης της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου,. 
Η γέφυρα θα φέρει το όνομα του Οθωμανού Σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) και όπως ανακοίνωσε στην τελετή ο Ερντογάν, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Θα έχει μήκος 1875 μέτρων, πλάτος 59 μέτρων και ύψος 320 μέτρων. Θα είναι διώροφη και θα περιλαμβάνει οχτώ λωρίδες για αυτοκίνητα και δύο γραμμές σιδηρόδρομου.

Θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και θα ενώνει τα σημεία Ποϊράζκιοϊ στην ανατολική και Γκαρίπτσε στη δυτική ακτή. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 4,5 δις λίρες (περίπου 1,9 δις ευρώ).

Το όνομα της γέφυρας έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σχόλια. Πρώτον επειδή - σε αντίθεση με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που συμβολίζει τη στροφή των Οθωμανών προς τη Δύση - ο Σελίμ είναι το σύμβολο της στροφής προς την Ανατολή. Και δεύτερον, επειδή επί εποχής Σελίμ κορυφώθηκαν οι διωγμοί και οι σφαγές αλεβιτών στη Μικρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου