Γευστικές συνήθειες και μυστικά του μινωικού πολιτισμού μελετά και αναδεικνύει μια Αμερικανίδα αρχαιολόγος και κεραμίστρια, που εργάζεται στην Κρήτη.
Η Τζ. Μόρισον σπούδασε αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Λέστερ και επέστρεψε στην Αμερική όπου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό, η ίδια ωστόσο θεωρεί «εξαιρετικό σχολείο» την παραμονή της στην Κρήτη και τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορίας του Αιγαίου και της Αν. Κρήτης
Η Τζέρολιν Μόρισον κατασκευάζει αντίγραφα μινωικών σκευών και παρασκευάζει φαγητά που έτρωγαν οι πρόγονοι των Κρητικών το 3000 π.Χ. και ακόμη παλιότερα.
Η Τζέρολιν Μόρισον κατασκευάζει αντίγραφα μινωικών σκευών και παρασκευάζει φαγητά που έτρωγαν οι πρόγονοι των Κρητικών το 3000 π.Χ. και ακόμη παλιότερα.
Δείγματα ενός τέτοιου... μενού παρουσίασε σε εκδήλωση που έγινε στο Κολλέγιο Περρωτής της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Οι παριστάμενοι δοκίμασαν
- φακές με κόλιανδρο και μέλι, σαλιγκάρια με δενδρολίβανο και φιλέτο μαύρου χοίρου με χαρουπόμελο.
- Ολα αυτά μαγειρεμένα σε πήλινες γάστρες, αλλά και σχάρες, αντίγραφα της μινωικής εποχής.
Από το 1997 που βρίσκεται στην Ελλάδα και βοηθά στο ανασκαφικό έργο των αρχαιολόγων της ΚΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Μοχλό και στον Παπαδιόκαμπο, έχει ανασυνθέσει πλήθος κεραμικών σκευών της μινωικής εποχής, αλλά και αγγεία που χρησιμοποιούνταν στην κουζίνα για τη φύλαξη του λαδιού, του κρασιού, των σπόρων και των καρπών.
«Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως όσπρια, όπως φακές και φάβα, δημητριακά, όπως ζέα και κριθάρι, φρούτα όπως σύκα και καρπούς όπως αμύγδαλα, ενώ υπάρχουν ίχνη από ελαιόλαδο και κρασί.
Για περισσότερα στο ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου