Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Και η δίκη των ηρωϊκών δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη


 Τα γεγονότα... σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα ή που την αφορούν


1834- Αρχίζει στο Ναύπλιο η Δίκη των γενναίων Δικαστών Γεωργίου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο.Υπήρξαν παραδείγματα ΗΘΟΥΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ και ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ. Δεν υποτάχθηκαν στις Μεγάλες  Δυνάμεις (Βρετανία κυρίως) και τους «Έλληνες» και ξένους δακτύλους της!
Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.

1918 - Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους..
1923- Πανηγυρισμοί  στην Κέρκυρα για την αποχώρηση των Ιταλών. Επιδικάζονται στην Ιταλία 50 εκατομμύρια λιρέτες.

1932- Χωριά καταστρέφονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ, που συγκλόνισε την Ιερισσό  Χαλκιδικής.

1936- 50 κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στην Αθήνα ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4x100μ και 4x400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.

1940- Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως "Άξονας". Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα.

1941 - Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

1944 - Το 1ο Τάγμα της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας επιτίθεται κατά της πόλεως Μπελάρια της Ιταλίας και την καταλαμβάνει. Την ίδια ημέρα διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα.

1944- Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γερμανία.

1951- Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους.

1951- Σχηματίζεται κυβέρνηση κεντρώου συνασπισμού (ΕΠΕΚ- Φιλελεύθεροι) υπό το Σοφοκλή Βενιζέλο.

1953- Εγκαθίσταται στην Αθήνα ο πρώτος πρέσβης της ΕΣΣΔ.
1974- Συγκρότηση της Κίνησης των Νέων Πολιτικών Δυνάμεων από γνωστές προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα, όπως οι Γ. Ιορδανίδης, Γ. Α. Μαγκάκης, Ι. Παπαδόπουλος, Α. Πεπονής, Ι. Πεσματζόγλου κ.ά.

1980- Υιοθέτηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της πρότασης του Προέδρου Κ. Καραμανλή προς τη ΔΟΕ για  μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας.

1982- Κηδεύεται ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μάνος Λοΐζος.

1994- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα αναγορεύεται επίτιμος πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1995- Με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα Σκόπια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1996- Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2001-Σε ποινές φυλάκισης 5-7 ετών καταδικάζονται οι 9 από τους 15 κατηγορουμένους για το ναυάγιο του «Δύστος», το Δεκέμβριο (28/12) του 1996, στην Κύμη, με 20 ναυτικούς νεκρούς..

 2004 η Ελλάδα βυθίζεται στο πένθος μετά την τραγωδία με λεωφορείο στα Καμένα Βούρλα, όπου 7 μαθητές Λυκείου έχασαν τη ζωή τους και 34 τραυματίστηκαν. To λεωφορείο συγκρούστηκε με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού.
Πηγή:enikos.gr, με πληροφορίες από τη Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου