Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μυστικές υπηρεσίες όπλισαν τα χέρια παρανοϊκών για εξάπλωση του εξτρεμισμού, κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί

getFile

Του Νικόλα Ζηργάνου *

Δεν χαρίστηκε σε κανέναν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, μιλώντας χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατηγόρησε «ορισμένες χώρες και κάποιες μυστικές υπηρεσίες» ως υπεύθυνες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν βάλει ξίφη στα χέρια παρανοϊκών ανθρώπων, που τώρα δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν».Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να προέλθει από την περιοχή με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και όχι (να επιβληθεί μια λύση από κράτη) εκτός της περιοχής, τόνισε ο πρόεδρος Ρουχανί, για να επικρίνει στη συνέχεια τη Δύση για «εσφαλμένη πολιτική στη Μέση Ανατολή», όπως οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ και οι ανάρμοστες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Συρίας. «Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί μπορεί να φέρνουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα φέρνουν μόνο τραγωδίες», είπε στη μόνη του αναφορά στην αμερικανο-αραβική αεροπορική επίθεση κατά των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία (και το Ιράκ).
«Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μεταφυτευτεί από το εξωτερικό… δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν που μπορεί να εισαχθεί από τη Δύση στην Ανατολή», υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος, για να καταλήξει πως η Τεχεράνη ελπίζει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποίησε να μην προβάλλουν οι χώρες της Δύσης υπερβολικές απαιτήσεις. Οι συνομιλίες του Ιράν με την ομάδα 5+1, δηλαδή τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, συνεχίζονται και σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και οι διπλωμάτες πασχίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το χρονικό όριο που έχουν θέσει (το οποίο μπορεί πάντως να επεκταθεί).
        Η Ουάσινγκτον επιμένει να διαχωρίζει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τα άλλα μεγάλα θέματα (το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία) στα οποία υπάρχουν, παρά τις υπαρκτές διαφορές, περιθώρια σύγκλισης με το Ιράν. Ομως, η Τεχεράνη φαίνεται πως ζητάει μεγαλύτερη κατανόηση από τη Δύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος για να δείξει και η ίδια μεγαλύτερη ευελιξία στα μεγάλα ανοιχτά περιφερειακά θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και βεβαίως της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Σε αυτή τη λογική φαίνεται να προσχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Ιρανό ηγέτη στη Νέα Υόρκη πως «πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση στη Συρία» και πως «θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ηττηθεί η απειλή που συνιστά η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος»». Ο Κάμερον ζήτησε επίσης τη βοήθεια του Ιράν «για να γίνει το Ιράκ πιο σταθερό».
* Για περισσότερα : (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου