Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τιμή στην Κυρά της Χειμάρρας, Ερμιόνη Πρίγκου , που επί 74 χρόνια φροντίζει τα μνήματα Ελλήνων ηρώων

Τιμή στην Κυρά της Χειμάρρας: 74 χρόνια φροντίζει τα μνήματα Ελλήνων ηρώων

Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τίμησε την κυρία Ερμιόνη Πρίγκου, γνωστή και ως Κυρά της Χειμάρρας, που εδώ και 74 χρόνια φυλάει και φροντίζει τους τάφους έξι Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1941 στην αυλή του σπιτιού της
 Ηταν μόλις εννέα χρονών, στη δίνη του ελληνοϊταλικού πολέμου, όταν η Ερμιόνη Πρίγκου βοήθησε τον πατέρα και τη μητέρα της να θάψουν τα σώματα έξι Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από εχθρικό όλμο, στον Σκουταρά της Χειμάρρας.

«Στο σπίτι μας έμεναν Ελληνες αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ στο διπλανό κτήμα μας υπήρχαν ελληνικά χαρακώματα. Μια χούφτα Ελληνες κρατούσαν άμυνα, έχοντας απέναντί τους 500 και πλέον Ιταλούς. Ο πατέρας μου βοηθούσε και μάλιστα ήταν και οδηγός του Ελληνικού Στρατού. Και οι Ιταλοί είχαν πολλούς νεκρούς. Σε μια επίθεση με εχθρικό όλμο, σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες που ήταν μέσα στο χαράκωμα. Τα ξέραμε τα παλικάρια αυτά. Ο Ανδρέας Προβατάς ζούσε ακόμη. Μέσα στα αίματα έδωσε το πορτοφόλι του στον πατέρα μου για να το παραδώσουμε στους δικούς του. Μετά ξεψύχησε. Τους μαζέψαμε και τους θάψαμε σε δύο τάφους που ανοίξαμε βιαστικά. Από τότε έως σήμερα μας συντροφεύουν», λέει στο protothema.gr η κυρία Πρίγκου, που έως το 1990 και την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα κρατούσε επτασφράγιστο το μεγάλο μυστικό που έκρυβε στο κτήμα της, κάτω από τις ελιές.
«Ακολουθήσαμε τον Ελληνικό Στρατό κατά την υποχώρησή του, μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα το 1941. Αργότερα επιστρέψαμε στη Χειμάρρα και οι Ιταλοί συνέλαβαν τον πατέρα μου και τον έβαλαν φυλακή για έναν χρόνο σχεδόν στα Τίρανα. Μετά οι Αλβανοί του Χότζα μας εξόρισαν για 4,5 χρόνια και το σπίτι μας επιτάχθηκε. Οταν επιστρέψαμε το βρήκαμε κατεστραμμένο. Οι Αλβανοί όμως δεν είχαν εντοπίσει τους τάφους των έξι Ελλήνων στρατιωτών και αυτό ήταν βάλσαμο για εμάς. Παρά τα βάσανά μας», λέει.



Τα ονόματα των παλικαριών:
  •  Δημήτριος Σελάς (καταγωγή Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας), 
  • Νικόλαος Βουρλούμης (Κουμάνι Ηλείας), 
  • Σταύρος Καντάς (Μελλίκια Λευκίμης Κέρκυρας), 
  • Παναγιώτης Αλογογιάννης (Καμάρι Κορινθίας),
  •  Ανδρέας Προβατάς (Αγραφούς Κέρκυρας) και 
  •  Ματθαίος Λαγός (Πόρος Τροιζηνίας).
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου