Από τον πίνακα του Φραντς Ρουμπώ Η Πολιορκία της Σεβαστούπολης (1904) |
O Γιάννης Μαγκριώτης στο tovima.gr
Η αλλαγή του καθεστώτος των Αγίων Τόπων το 1850, από την Υψηλή Πύλη, οδήγησε στο Κριμαϊκό πόλεμο του 1853 -1856 και στην ήττα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από την συμμαχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Αγγλική και την Γαλλική Αυτοκρατορία.
Η κατάρριψη του Ρωσικού Σουχόϊ, στα σύνορα Συρίας Τουρκίας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, από Τουρκικά μαχητικά, μπορεί να προκαλέσει τον 9ο Ρωσοτουρκικο πόλεμο;
Σίγουρα όχι . Κανείς δεν το πιστεύει και είναι λογικό.
Μπορεί όμως να είναι το τέλος των "Νεοοθωμανικων οραμάτων ",των Ερντογαν -Νταβουτογλου;
Σίγουρα ναι. Γιατί η μεγάλη οικονομική και πληθυσμιακή μεγέθυνση της Τουρκίας, την τελευταία δεκαετία , μπορεί να την έφερε στο τραπέζι των G20, δεν μπορεί όμως, να ανατρέψει τις βασικές γεωστρατηγικες ισορροπίες των τελευταίων 100 χρόνων.
Ούτε φυσικά η Δύση, έχει ιδιαίτερο λόγο να εμπλακεί, όπως τον 19ο αιώνα, σε στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία .
Η Τουρκία, υπερεκτίμησε την ισχύ της και υποτίμησε τα προβλήματα της.
Το νεοοθωμανικό όνειρο, έκανε εχθρό τον πιο ισχυρό της σύμμαχο στην περιοχή ,το Ισραήλ.
Ξύπνησε την εχθρότητα, Αράβων και Ιρανών.
Άρχισε να ενοχλεί, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, γιατί βλέπουν την ανωριμότητα της Άγκυρας, με τις επιλεκτικές συμμαχίες, που δημιούργησε με Σουνιτικες ριζοσπαστικές τρομοκρατικές ομάδες .
Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και η ανασφάλεια, που δημιούργησε στην Ευρώπη, έφεραν την Τουρκία σε δύσκολη θέση.
Εκεί που κρατούσε ομήρους τους Ευρωπαίους, με τα εκατομμύρια των μεταναστών και προσφύγων, ξαφνικά φαίνεται να βρίσκεται σε μια αντεστραμμένη συμμαχία του Κριμαϊκού πολέμου.
Η ειρωνεία είναι, πως όπως και τότε, η Γαλλία ήταν ο πρωταγωνιστής της σύγκρουσης, διεκδικώντας την επικυριαρχία στους Αγίους Τόπους , έτσι και τώρα πρωταγωνιστεί, επιδιώκοντας όμως την συμμαχία της Ρωσίας.
Αυτήν την συμμαχία, θέλει να σταματήσει η Τουρκία. Θα το πετύχει;
Αμφιβάλλω, γιατί παρ'οτι η Τουρκία ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο στρατηγικός εταίρος της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ στην περιοχή, τα συμφέροντα τους , δεν ταυτίζονται πλήρως.
Οι ΗΠΑ, θέλουν ισχυρή την Τουρκία στην περιοχή, αλλά μέχρι ένα όριο, που δεν θα της δίνει την δυνατότητα, να εμποδίζει τα γεωστρατηγικα συμφέροντά τους, στην ευρύτερη ζώνη.
Αν, μάλιστα η προσέγγιση της Δύσης με το Ιράν συνεχιστεί, τότε η Άγκυρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί θα περιοριστεί ο ρόλος της στην μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Αν, αυτό συνδυαστεί με το τέλος του κύκλου της μεγάλης ανάπτυξης και την ενίσχυση των Κουρδικών πληθυσμών στις γειτονικές της χώρες, τότε θα ζήσει εφιάλτες, που έζησε πριν 100 χρόνια, όταν έχασε οριστικά το Αυτοκρατορικό της μεγαλείο.
Εμείς, που είμαστε; Ποια είναι η στρατηγική μας;
Σίγουρα, δεν είναι στην ρητορική του Καμένου, ούτε στις χαμένες σημειώσεις του Τσιπρα και στην προχειρότητα, που έδειξε δίπλα στον Νταβουτογλου .
Μήπως, από εδώ πρέπει να ξεκινήσει η Εθνική συνεννόηση, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, μετά την κρίση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την Πέμπτη το βράδυ;
Τα χρονικά περιθώρια είναι μηδενικά.
Ποια είναι η θέση των κομμάτων, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου