Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Στην εξωτερική πολιτική δεν… τιτιβίζεις



Ο ΄Αγγελος Αθανασόπουλος (tovima.gr)

Αν η εξωτερική πολιτική μίας χώρας αντικατοπτρίζει την κατάσταση της εσωτερικής της πολιτικής, τότε η χαλαρότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός του επί των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κρίσιμα ζητήματα έχει αρχίσει και καθίσταται ανησυχητική. Ο λαϊκισμός, η ευκολία και η «εξυπναδίστικη» λογική έχουν «κοντά ποδάρια» στις διεθνείς σχέσεις και η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από αυτά.

Τα social media έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και της άσκησης πολιτικής. Ωστόσο, είναι αδυσώπητα. Ο κ. Τσίπρας ήθελε προφανώς να κάνει τον έξυπνο και έγραψε για τους νευρικούς τούρκους πιλότους στο Twitter για να πάρει την «πληρωμένη» απάντηση τουΑχμέτ Νταβούτογλου. Πιθανόν ο έλληνας Πρωθυπουργός να θεωρεί τον εαυτό του ειδήμονα στις εσωκομματικές και μικροκομματικές ίντριγκες. Στην εξωτερική πολιτική όμως, απαιτείται προσοχή. Αν δει κάποιος τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά στην Τεχεράνη για το ίδιο ζήτημα (αυτό των τουρκικών παραβιάσεων), θα διαπιστώσει από την απάντησή του μία ανάλογη ελαφρότητα.

Το χειρότερο είναι ότι αντέδρασε όπως και όλες τις υπόλοιπες φορές που έκανε λεκτικό λάθος σε δημόσιο φόρουμ: απέσυρε το σχόλιό του, το έκρυψε.
Το ίδιο έκανε στην Κύπρο όταν μιλούσε για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το ίδιο έπραξε και σε σχέση με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας όταν βρέθηκε στην Άγκυρα.
Αστοχίες διέπραξε και στην επίσκεψή του σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.
 Έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επεχείρησε να αξιοποιήσει δηλώσεις τρίτων με τρόπο λανθασμένο, για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα να τους ενοχλήσει. Οι φωτογραφίες με ορισμένους εκπροσώπους αυτών δεν κρύβουν τα πάντα κάτω από το χαλί.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από σαράντα κύματα από το 1974 και εντεύθεν. Τις χειρίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις με σχετική ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, ενίοτε και με λάθη. Ο λαϊκισμός υπήρξε κακός σύμβουλος στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του σύμβουλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, διαβασμένοι και λιγομίλητοι στην εξωτερική πολιτική. Απαιτείται σχέδιο, πρόγραμμα, σαφείς στόχοι και συμμαχίες. Και ιδιαίτερα για τις τελευταίες, ο γράφων έχει σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο ισχυρές είναι σήμερα...
tovima.gr
Σημ.: η φωτό  από το tipota3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου