Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Μάστιγα οι ...νοσοκομειακές λοιμώξεις .-Περισσότεροι από 3.000 ΄Ελληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτές



Μάστιγα αποτελεί πλέον για νοσοκομεία, ασθενείς αλλά και για το σύστημα υγείας η έξαρση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας.
Υπολογίζεται, ότι 
  • στην Ελλάδα περισσότεροι από 3.000 ασθενείς κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αυξητική μάλιστα τάση.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου, επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλεται από σοβαρές λοιμώξεις -οι περισσότερες από ανθεκτικά μικρόβια- με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διάρκειας νοσηλείας τους, ενώ το 30% των ασθενών αυτών νοσηλεύεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το κόστος νοσηλείας για τους ασθενείς αυτούς ξεπερνά κατ” έτος το 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα τόνισαν, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία από τις υψηλότερες καταναλώσεις αντιβιοτικών,όχι μόνο στο νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα,κάτι που επίσης συμβάλλει στην πρόκληση αντοχής και στη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων.

Η κατάσταση αυτή περιγράφεται από τους ειδικούς ουσιαστικά ως επιστροφή στην εποχή που δεν υπήρχαν αντιβιοτικά ή αλλιώς ως «μετα-αντιβιοτική» εποχή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, προωθώντας δράσεις με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, έχει συγκροτήσει ειδική Επιτροπή για την Προώθηση της Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών, από ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Κυρίαρχη πρόταση, σύμφωνα με τη Καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλου, είναι η σύσταση σε κάθε νοσοκομείο, Ομάδας Επιτήρησης και Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον περιορισμό της χειρουργικής αντιμικροβιακής προφύλαξης, που αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης για τον έλεγχο της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο σε διεθνές επίπεδο.
 Έλενα Μπρέγιαννη στον athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου