Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η αρχαία ελληνική μυθολογία μέσα από τα μάτια του νεοϋορκέζου εικαστικού Τιμ Νταγκοστίνο, σε μία Εκθεση




H αρχαία ελληνική μυθολογία συναντά το πάθος ενός νεοϋορκέζου εικαστικού.
Ο Τιμ Νταγκοστίνο επικεντρώνεται, όπως αναφέρει στο in.gr, στον μύθο του Μαρσύα και στον μουσικό διαγωνισμό εναντίον του Απόλλωνα. Στην Ελλάδα παρουσιάζει, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, την έκθεσή του Marsyas Machine μέσα από την οποία μιλά για μυθικές τραγικές φιγούρες, αλλά και για την αίσθηση του στιγμιαίου.

Η δουλειά του διακρίνεται από αναζητήσεις, αξίες και ζωγραφικές διατυπώσεις που χαρακτηρίζονται από την έμφαση στο ουσιαστικό, την εσωτερικότητα, τον εκφραστικό πλούτο, την ατμοσφαιρικότητα του χώρου, την ένταση του πινέλου και τη δύναμη στην υποβολή του χρώματος.



Συνηθίζει μέσα από τη ζωγραφική του να αφηγείται ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Οι ιστορίες αυτές, που γνώρισε μέσα από τις εικαστικές τέχνες, τον βοήθησαν την περίοδο που αντιμετώπιζε δυσκολίες στη Νέα Υόρκη να δει διαφορετικά τη ζωή του.

Στις μυθικές τραγικές φιγούρες, όπως είναι ο Μαρσύας, ο Ακταίων, ο Ίκαρος, ο καλλιτέχνης έλκεται από το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που καθοδηγεί τις πράξεις τους. Όπως επισημαίνει, έλκεται και από τα αντιθετικά ζεύγη στην αρχαία ελληνκή μυθολογία, καθώς τον απασχολεί η σύγκρουση του λογικού με το παράλογο. 
Πηγή έμπνευσης αποτελεί και ο αγώνας για επιβίωση, αλλά και η ιδέα της θυσίας.



Η ιδέα του «γραφικού» ενδιαφέρει ακόμη τον Νταγκοστίνο, πράγμα που επιβεβαιώνει η αρχική του σκέψη να ονομάσει την έκθεση «Γραφικό». Τόσο η φύση, όσο και το στοιχείο της απομόνωσης μελετώνται μέσα από την τέχνη του που επιδιώκει να αναδείξει και το πάγωμα του χρόνου.

Ο μύθος της Άρτεμις και του Ακταίων που θα ήθελε, μάλιστα, να αναπτύξει στο μέλλον, λειτουργεί μέσα από την ιδέα του γραφικού.

Η αμεσότητα, η ρευστότητα και η ποιότητα των χρωμάτων, είναι ακόμη κομμάτια της ζωγραφικής του Νταγκοστίνο, όπως και το στοιχείο του μετασχηματισμού και της αλλαγής.

Πληροφορίες

*Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α).
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης


Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Μέχρι 27 Μαΐου
Κοκκωνη 15, 154 52 Ψυχικό / Τηλ. 210-6717097
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8
Ελισάβετ Σταμοπούλου,in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου