Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ο Γερμανός κωμικός που σατίρισε άγρια τον Ερντογάν...- Παλιότερα υπερασπίστηκε την Ελλάδα




.

Πολλοί γνώρισαν τον γερμανό κωμικό Γιαν Μπέμερμαν όταν πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και των αντιδράσεων, ως η πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία...μετά το ποίημα που απήγγειλε στην εκπομπή του NeomagazinRoyale στο κρατικό κανάλι ZDF κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 31 Μαρτίου. Για το ποίημα, το οποίο θέλει τον τούρκο πρόεδρο να επιδίδεται μεταξύ άλλων σε κτηνοβασία και στην παρακολούθηση παιδικών πορνό, ο Μπέμερμαν ενδέχεται να αντιμετωπίσει έως και ποινή φυλάκισης.
Κάποιοι ίσως να τον θυμούνται από τον θόρυβο που προκάλεσε το επίμαχο βίντεο με την «άσεμνη» χειρονομία του Γιάνη Βαρουφάκη κατά της Γερμανίας, από ομιλία του στο Ζάγκρεμπ το 2013. Το βίντεο που είχε προβληθεί στο γερμανικό κανάλι ARD είχε προκαλέσει την αντίδραση του πρώην Έλληνα υπουργού, ο οποίος επέμεινε ότι επρόκειτο για μοντάζ. Η ομάδα του Μπέμερμαν θέλοντας να κατακρίνει την «αντικειμενικότητα» των γερμανικών ΜΜΕ, κατασκεύασε ένα βίντεο με σωσία του Βαρουφάκη δείχνοντας πόσο εύκολη είναι μέσω μοντάζ η «κατασκευή» ενός βίντεο.

Λιγότεροι ωστόσο θα γνωρίζουν ότι πέρσι το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, ο Γιαν Μπέμερμαν μαζί με τον κωμικό Κλάους Χόιφερ Ούμλαουφ δημοσίευσαν ένα ιδιαίτερο βίντεο στήριξης στην Ελλάδα με τίτλο «Τα ωραία γερμανικά μας ευρώ». Στο βίντεο βλέπουμε δύο εύπορους Γερμανούς να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα δωμάτια ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Την ώρα που ο ένας παραγγέλνει στη ρεσεψιόν φιλέτο για τον σκύλο του, τον καλεί ο φίλος του θορυβημένος από δημοσίευμα της εφημερίδας Μπίλντ για τους Έλληνες.

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι φτιαγμένος αποκλειστικά από φράσεις που χρησιμοποίησε ο γερμανικός τύπος και κυρίως η Mπιλντ, ο Σπίγκελ, η Τσάιτ και η Βελτ, εναντίον της Ελλάδας, των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, οι δύο Γερμανοί φίλοι ανταλλάσουν εκφράσεις όπως, «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεωκοπημένοι Έλληνες», «κι η Γερμανία έχει χρέη αλλά τουλάχιστον τα πληρώνει», «εμείς σηκωνόμαστε νωρίς το πρωί και δουλεύουμε όλη μέρα» που πρωτοστατούσαν κατά την εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Ελλάδας αλλά και εκφράσεις όπως αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου «δε γίνεται να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και κάποιοι να κάνουν περισσότερες διακοπές ενώ άλλοι σχεδόν καθόλου». Κάθε φορά αναγράφεται από που προέρχεται η κάθε φράση καθώς και η ημερομηνία δημοσίευσης. Το βίντεο κλείνει με τους δύο Γερμανούς να κλαίνε για τα «ωραία γερμανικά τους λεφτά» και με την προτροπή «αυτό το καλοκαίρι εμείς οι Γερμανοί έχουμε έναν σοβαρό λόγο να βοηθήσουμε την Ελλάδα: Την Ευρώπη.»

Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιλους:



Αντιδρώντας στη δίωξη του Μπέμερμαν, ο Γερμανός κωμικός και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Μάρτιν Ζόνεμπορν, ιδρυτής του σατυρικού κόμματος,Το Κόμμα (Die Partei), δημοσίευσε πρόσφατα ειρωνικό βίντεο στο οποίο ζητά, με τον δικό του τρόπο, την κατοχύρωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για το χιούμορ. «Αναρωτιέμαι», λέει στο βίντεο, «αν μετά τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ, τις επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό και τις απειλές του Ερντογάν, τα ευρωπαϊκά αστεία βρίσκονται σε κίνδυνο».
 Στο βίντεο, ρωτά άλλους ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και τον Στέλιο Κούλογλου τι πιστεύει για την ιδέα αυτή. «Μια ευρωπαϊκή οδηγία θα σκότωνε το χιούμορ» απαντά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δε χρειαζόμαστε οδηγίες, αλλά περισσότερη πλάκα και χαρά στη ζωή μας.»


Δείτε το βίντεο του Μάρτιν Ζόνεμπορν:




tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου