Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Αυξήθηκαν, μετά από τέσσερα χρόνια, οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως !!!!


Το 2015 αυξήθηκαν, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι εξοπλιστικές δαπάνες ανά την υφήλιο, με φόντο την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στα «θερμά σημεία». 
Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο της Στοκχόλμης Μελετών για την Ειρήνη), οι στρατιωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 1% σε σχεδόν 1,7 τρισ. δολάρια.

Μέρος μάλιστα αυτής της αύξησης αποδίδεται και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης -καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία επιδενώθηκαν. Επίσης, αποδυναμώθηκε η τάση μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν η χώρα που δαπανά τα περισσότερα για στρατιωτικούς σκοπούς, μακράν της δεύτερης. Ο προϋπολογισμός τους, ύψους 596 δισ. δολαρίων, μειώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Σαμ Πέρλο-Φρίμαν, ερευνητής του SIPRI, επισημαίνει ως μια από τις αιτίες της αύξησης «τις συμπληρωματικές δαπάνες σε θέατρα (επιχειρήσεων) στο εξωτερικό λόγω του πολέμου εναντίον» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο δεύτερος μεγαλύτερος προϋπολογισμός, αυτός της Κίνας, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 215 δισ. δολάρια, ακολουθούμενος από αυτόν της Σαουδικής Αραβίας (87,2 δισ. δολάρια), ο οποίος υπερέβη εκείνον της Ρωσίας (66,4 δισ. δολάρια).

Μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών (2006-2015), ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ μειώθηκε (-4%), αυτός της Κίνας σημείωσε τεράστια αύξηση (+132%), ενώ ταχύτατη άνοδο σημείωσαν επίσης οι στρατιωτικές δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας (+97%) και της Ρωσίας (+91%).

Η Γαλλία, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας την έφερναν στην πέμπτη θέση του καταλόγου παγκοσμίως, έπεσε στην έβδομη θέση, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.

Στο σύνολο των κρατών της δυτικής Ευρώπης οι αμυντικοί προϋπολογισμοί συνεχίζουν να καταγράφουν πτώση, αλλά βραδύτερη.

«Οι λόγοι αυτής της αλλαγής της τάσης είναι η Ρωσία, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το NATO», σύμφωνα με τον Πέρλο-Φρίμαν. Τα κράτη-μέλη του NATO έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν ως το 2024 τον στόχο που έχει θέσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για τις στρατιωτικές τους δαπάνες (να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Στην Ασία, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, αλλά και της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ, αντανακλούν τις εντάσεις, που εκδηλώνονται περισσότερο ή λιγότερο ανοικτά, με την Κίνα και με τη Βόρεια Κορέα.

Το SIPRI, το οποίο δημιουργήθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας και εν μέρει χρηματοδοτείται από το σουηδικό κράτος, παρακολουθεί τις στρατιωτικές δαπάνες, τους εξοπλισμούς και τις ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου