Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ούρδα, το μανούρι των φτωχών ...



Ένα παραμελημένο, αλλά ενδιαφέρον στη γεύση παραδοσιακό τυρί, την ούρδα, φιλοδοξούν ν ΄αναδείξουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Γάλακτος Ιωαννίνων, 
οι οποίοι μελέτησαν  τον τρόπο παρασκευής του στην Αετομηλίτσα, στη βόρεια Πίνδο.
Το εν λόγω τυρί οι Μακεδόνες και Ηπειρώτες τυροκόμοι ΔΕΝ το έχουν και σε ...μεγάλη υπόληψη!!!


  • "Η ούρδα παρασκευάζεται από πρόβειο ή γίδινο τυρόγαλο, το οποίο προκύπτει από την τυροκόμηση σκληρών ή ημίσκληρων τυριών.
  • η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 30 - 35οC ώστε να προκύψει πήγμα μαλακό, το οποίο αμέσως μετά τη δημιουργία του διαιρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι, το τυρόγαλο που προκύπτει είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή της ούρδας, ενώ η παρασκευή της μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του τυριούμανούρι.
έχει συμπαγή-σφιχτή δομή, ελάχιστες τρύπες, μπορεί να καταναλωθεί από την πρώτη ημέρα και να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και ένα έτος), χωρίς να χάνει τα ιδιαίτερα και ευρέως αποδεκτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της" όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γεωπόνος του Ινστιτούτου Γάλακτος Δρ. Ελένη Παππά.

Πηγή: ΑΜΠΕ, ρεπορτάζ : Νατάσα Καραθάνου

Αναρτήθηκε από tipota Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου