
Ένα παραμελημένο, αλλά ενδιαφέρον στη γεύση παραδοσιακό τυρί, την ούρδα, φιλοδοξούν ν ΄αναδείξουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Γάλακτος Ιωαννίνων,
οι οποίοι μελέτησαν τον τρόπο παρασκευής του στην Αετομηλίτσα, στη βόρεια Πίνδο.
Το εν λόγω τυρί οι Μακεδόνες και Ηπειρώτες τυροκόμοι ΔΕΝ το έχουν και σε ...μεγάλη υπόληψη!!!
Το εν λόγω τυρί οι Μακεδόνες και Ηπειρώτες τυροκόμοι ΔΕΝ το έχουν και σε ...μεγάλη υπόληψη!!!
- "Η ούρδα παρασκευάζεται από πρόβειο ή γίδινο τυρόγαλο, το οποίο προκύπτει από την τυροκόμηση σκληρών ή ημίσκληρων τυριών.
- η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 30 - 35οC ώστε να προκύψει πήγμα μαλακό, το οποίο αμέσως μετά τη δημιουργία του διαιρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι, το τυρόγαλο που προκύπτει είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή της ούρδας, ενώ η παρασκευή της μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του τυριούμανούρι.
Πηγή: ΑΜΠΕ, ρεπορτάζ : Νατάσα Καραθάνου
Αναρτήθηκε από tipota , Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου