Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Κάντο όπως οι Κύπριοι το 1974 ,δίχως διχασμούς

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος είναι, όπως λέγεται, ένας καλός Πανεπιστημιακός καθηγητής. Δήλωσε προχθές ότι, το Φθινόπωρο θα δημιουργηθεί “καθαρός διάδρομος” για τους επενδυτές καθώς η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση του Mario Draghi και παράλληλα θα υπάρχει η λύση για το χρέος.Η άποψη του, δεν είναι λανθασμένη. Τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι αρκετά. Μια τραυματισμένη, όμως, οικονομία, όπως η ελληνική χρειάζεται σοκ για να συνέλθει. Τα διδάγματα από την οικονομική ιστορία είναι πολλά. Ας κοιτάξουμε, όμως, εδώ κοντά στην περιοχή μας. Μετά την βίαιη εισβολή των Τούρκων στο νησί, η οικονομία είχε κοπεί στην μέση και οι άνθρωποι ήταν μετέωροι, αν δεν ήταν νεκροί. Μέσα στους καπνούς λοιπόν, και πριν ακόμη φύγει η μυρωδιά των πυροβολισμών και των βομβαρδισμών, ένας διορατικός άνθρωπος ο Σόλων Τριανταφυλλίδης πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε να δράσει άμεσα. Κάλεσε τους μεγάλους επιχειρηματίες του νησιού, να βοηθήσουν την κρίσιμη στιγμή την Τράπεζα Κύπρου, ώστε η οικονομία να μην διακοπεί και να συνεχίσει έστω και σε υποτυπώδεις συνθήκες. Πράγματι, αρκετοί Κύπριοι ανταποκρίθηκαν και ενίσχυσαν κεφαλαιακά την Τράπεζα. Άλλωστε τα οφέλη θα τα απολάμβαναν αργότερα. Έδρασαν εθνικά, όμως. Δεν σκέφτηκαν την πάρτη τους ή δεν κοίταξαν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Το πρώτο βήμα έγινε λοιπόν. Η Τράπεζα είχε χρήματα, δεν επικράτησε πανικός και κυρίως, ένας επιχειρηματίας που είχε χάσει τα πάντα στα Κατεχόμενα μπορούσε να βρει μια στήριξη. Η κυπριακή κυβέρνηση επίσης, αποφάσισε να δράσει άμεσα με έκτακτα μέτρα. Αποφάσισε να απαλλάξει από την φορολογία για δέκα έτη, τις νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα έρχονταν στο νησί. Συγκεκριμένα, όποιοι δημιουργούσαν βιομηχανίες που αντικαθιστούσαν προϊόντα εισαγωγής, τότε τους έδιναν απαλλαγή για δέκα χρόνια. Επίσης, σε επενδύσεις όπως ξενοδοχεία οι αποσβέσεις που είναι λογιστική χρέωση δεν γινόταν σε 10 χρόνια, αλλά ξεκινούσε από τον πρώτο χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργούνται ταμειακά διαθέσιμα στις εταιρείες – που επανεπενδύονταν.

Τα ξένα και ντόπια κεφάλαια άρχισαν να ενδιαφέρονται για το νησί, και οι επενδύσεις προχωρούσαν παράλληλα με την ανόρθωση της οικονομίας. Δημιουργήθηκε εμπόριο, βιομηχανία, τουρισμού. Την συνέχεια την γνωρίζετε. Στην διαδρομή έκαναν και λάθη. Την ανεργία, λοιπόν, δεν την καταπολεμάς με «ασπιρίνες», βοηθήματα και επιδόματα. Επίσης, σε τέτοια κατάθλιψη από τους φόρους είναι καλύτερα οι “αριστεροί” υπουργοί να μην προκαλούν διχασμό. (σ.σ Ας κρατήσουν τις προσωπικές απόψεις για τον εαυτό τους.)

Ο Ξυδάκης που θεωρεί ότι, δεν είναι και τόσο τραγικό να διαβάζουν το Κοράνι στην Άγια Σοφιά. Ας ασχοληθεί καλύτερα με τα του υπουργείου εξωτερικών που διανύει ίσως την χειρότερη περίοδο εδώ και δεκαετίες.

Προκλητικός και ο Φίλης που με τις δηλώσεις του διχάζει τους Έλληνες. Τέτοιοι υπουργοί δεν μπορούν να δράσουν. Να πάρουν έκτακτα μέτρα. Ασπάζονται ιδεοληψίες και θέλουν όλους τους Έλληνες μέτριους. Μια γραμμή. Στα 1200 ευρώ οι Καρανίκες (σ.σ τα θεωρεί και λίγα) και οι υπόλοιποι κάτω από εκεί. Για να επιβάλλονται.
Δημήτρης Παφίλας ,protothema.g r ,11/06/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου