Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Παγώνει (;;; )η Κομισιόν κονδύλια λόγω της έρευνας στις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Α π ε ι λ ε ι  να σταματήσει όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης / Συνοχής για την Ελλάδα για τα προγράμματα 2014-2020, αναφέρει η εφημερίδα New Europe, δημοσιεύοντας εσωτερικό έγγραφο, που υπογράφεται από τον Walter Deffaa, γενικό διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο λόγος για αυτή την στάση πληρωμών είναι η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις κατασκευαστικές εταιρείες, η οποία αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα υποδομής.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην σχετική εισήγηση στην Επ.Ανταγωνισμού κατασκευαστικές εταιρίες συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης εκάστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Μάλιστα η New Europe επισημαίνει ότι ενώ το έγγραφο εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, αναμένεται ότι η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα. Πάντως, θα γνωστοποιηθεί πριν η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάσει την υπόθεση στις 21 Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει η εφημερίδα, δεν απάντησε σχετικά με το αν ο κ. Γιούνκερ συζήτησε το θέμα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ή ως προς το ποσό των χρημάτων που θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Σύμφωνα με το εσωτερικό γράμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει η εφημερίδα Νew Europe, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, που θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο καρτέλ, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Το καρτέλ», αναφέρει η επιστολή «ενδεχομένως να ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηροδρόμων, μετρό και έργων παραχώρησης. Ο Γενικός Διευθυντής επιβεβαιώνει ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.»

Καθησυχάζει η Αθήνα

Καθησυχαστική είναι πάντως πηγή της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως η Επιτροπή δεν θα χειριστεί το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η New Europe, πηγή από το Μαξίμου χαρακτήρισε το έγγραφο ως «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικών εγγράφων που κυκλοφορούν» και είπε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να «χειριστούν το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου