Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Αυστηρό μήνυμα της Μέρκελ στη Βρετανία λόγω Brexit


Δεν μπορεί να υπάρξει «διακριτική ευχέρεια επιλογής» στην υπόθεση του Brexit, τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις 
που θα διεξαχθούν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για την έξοδο της τελευταίας.
Μιλώντας νωρίτερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η Ένωση των 27 να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη, αλλά και να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία.

«Η σημασία της απόφασης (των Βρετανών) δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια. Η περασμένη Πέμπτη ήταν ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη. Μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο στα τελευταία 60 χρόνια», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι «είναι κρίσιμο οι 27 εναπομείνασες χώρες να αποδείξουν ότι είναι τόσο ικανές όσο και πρόθυμες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός».

Αναφερόμενη στην αντίδραση της ΕΕ, η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι η διάσπαση θα ήταν ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης του Brexit και δεσμεύθηκε «να κάνει το παν για να την αποτρέψει», κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών. Ενόψει της αποψινής Συνόδου, δήλωσε ότι πέντε μέρες μετά το δημοψήφισμα η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη και αναφέρθηκε στις εξής προτεραιότητες: Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, η ίδια η Βρετανία να ξεκαθαρίσει πώς βλέπει την μελλοντική συνεργασία της με την ΕΕ, χωρίς, όπως είπε, να τεθεί εν αμφιβόλω το γεγονός ότι το θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της χώρας, να διασφαλιστεί ότι μέχρι η βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει επισήμως το αίτημά της δεν διεξάγονται επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις και να τονιστεί ότι έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει, παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ, με τις ίδιες υποχρεώσεις και πλεονεκτήματα.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Μέρκελ τόνισε επανειλημμένα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει ώστε οι αποφάσεις να είναι προς όφελος των πολιτών, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους Βρετανούς να επιλέξουν τα πλεονεκτήματα που τους συμφέρουν, απορρίπτοντας τις υποχρεώσεις. «Η Ευρώπη δεν είναι αυτό που σχεδιάστηκε, αλλά η υπόσχεση της ευημερίας δεν θα καταστραφεί εξαιτίας του εγωισμού μεμονωμένων κρατών», συνέχισε η Καγκελάριος, για να προσθέσει ότι τώρα πρέπει οι 27 να αποφασίσουν για έναν νέο δρόμο και κυρίως να θέσουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους τους νέους, ιδίως στο θέμα της απασχόλησης.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που πρέπει να θέσει η ΕΕ, η Μέρκελ ανέφερε ακόμη την πολιτική για την ασφάλεια και την γειτονία και σημείωσε ενδεικτικά την συμφωνία με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση. «Λειτουργεί, αλλά απέχει ακόμη πολύ από την πλήρη εφαρμογή της», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και πάλι ότι σε έναν κόσμο ταραχώδη, καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνη της.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Καγκελάριος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανη η Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πρόγραμμα Erasmus, η Σένγκεν, η ελευθερία της κοινής αγοράς κλπ. «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις κοινές αξίες μας. Για αυτό το κοινωνικό μοντέλο μας ζηλεύουν πολλοί στον κόσμο. Πρέπει τώρα να εργαστούμε για να αντισταθμίσουμε την έξοδο της Βρετανίας. Θα το πετύχουμε. Διότι από τη μια πλευρά είμαστε αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουμε την αποχώρηση της Βρετανίας και από την άλλη δεν υπάρχει εναλλακτική», κατέληξε η Μέρκελ

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου