Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Δυναμική υπέρ Brexit δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Αγγλία

Δυναμική υπέρ του Brexit καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενισχύοντας την πίεση στη στερλίνα, ενώ απομένει χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Σε έρευνα της ICM, η οποία διεξήχθη μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. φέρεται να τάσσεται το 48% των ψηφοφόρων έναντι του 43% που επιθυμεί την παραμονή. 
Τα αντίστοιχα ποσοστά σε δημοσκόπηση της YouGov είναι 45% υπέρ του Brexit και 41% υπέρ της παραμονής. Από τις οκτώ πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πέντε δίνουν πλειοψηφία στο Brexit, δύο στην παραμονή και μία εμφανίζει τα δύο στρατόπεδα ισοδύναμα.
Η αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος περιστράφηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως γύρω από το πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο θεωρείται προνομιακό για τους συντηρητικούς οπαδούς του Brexit, ενώ η κυβέρνηση του επίσης Συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον επικεντρώνεται στις αρνητικές, κατά τη γνώμη της, οικονομικές συνέπειες της εξόδου. Υπέρ των οπαδών της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. λειτούργησε η δημοσιοποίηση επίσημων στατιστικών στοιχείων που καταγράφουν αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Μιλώντας σε εργάτες αποθήκης στην Κεντρική Αγγλία, ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Κάμερον δεν έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό και ότι εντός της Ε.Ε. οι Βρετανοί θα καλούνται κάθε τόσο να πληρώνουν για τη διάσωση προβληματικών οικονομιών. Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε το στρατόπεδο του Brexit για «ουτοπικές πολιτικές, που βάζουν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας μας». Δριμεία προσωπική επίθεση εναντίον του Τζόνσον εξαπέλυσε ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον χαρισματικό, επίσης Συντηρητικό, πολιτικό «πύθωνα», που δεν δικαιούται εμπιστοσύνης.

Τέλος, οι γενικοί γραμματείς έξι εκ των μεγαλυτέρων βρετανικών συνδικάτων απηύθυναν έκκληση στα μέλη τους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθούν σε κίνδυνο θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου