Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Σύστημα νοητικού ελέγχου των ρομπότ από τον άνθρωπο!!!!Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια συσκευή που διαβάζει το μυαλό ενός ανθρώπου και μεταφέρει τις νοητικές εντολές του σε ένα ρομπότ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σύστημα νοητικού ελέγχου των ρομπότ από τον άνθρωπο!

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια συσκευή 
που διαβάζει το μυαλό ενός ανθρώπου
 και μεταφέρει τις νοητικές εντολές του σε ένα ρομπότ!...

Το νέο επίτευγμα που ξεπήδησε από τα φημισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το γνωστό ΜΙΤ) ξεπερνάει ακόμη και τις πιο ευφάνταστες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Οι ερευνητές του ΜΙΤ σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέπτυξαν ένα σύστημα τηλεπαθητικής επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

Ο κάτοχος ενός ρομπότ φορά στο κεφάλι του μια ειδική κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας η οποία καταγράφει την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του. Οταν ο κάτοχος του ρομπότ το βλέπει να εκτελεί μια εργασία με λάθος τρόπο, τού στέλνει σε πραγματικό χρόνο με τη σκέψη του ένα μήνυμα διόρθωσης και το ρομπότ ανταποκρίνεται άμεσα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται η εμφύτευση κάποιου «τσιπ» στον εγκέφαλο, ούτε προηγούμενη εκπαίδευση του ανθρώπου.


Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα qz.com καθώς ο άνθρωπος βλέπει το λάθος του ρομπότ, η κάσκα -με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου- «πιάνει» μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου το αυθόρμητο νευρωνικό σήμα διόρθωσης που γεννά ο εγκέφαλος και το στέλνει στο ρομπότ. Οι δοκιμές που έγιναν με πέντε εθελοντές και το βιομηχανικό ρομπότ με την ονομασία «Μπάξτερ» της αμερικανικής Rethink Robotics, έδειξαν ότι το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίζει το σήμα λάθους και να το «μεταφράζει» σε εντολή για να διορθώσει αυτό που κάνει.

Απώτερος στόχος είναι τα ρομπότ να μπορούν να διαβάσουν το μυαλό των ανθρώπων μέσα από την καθόλου εύκολη «μετάφραση» της ανθρώπινης γλώσσας και σκέψης σε σήματα κατανοητά από τις μηχανές. Αυτή η τεχνολογία «τηλεπαθητικής» επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων-μηχανών θα μπορούσε να έχει μια πληθώρα βιομηχανικών, ιατρικών και άλλων εφαρμογών, από την αλληλεπίδραση οδηγών-αυτόνομων οχημάτων και στρατιωτών-οπλικών συστημάτων έως την αλληλεπίδραση εργατών-βιομηχανικών ρομπότ και παράλυτων ανθρώπων-ρομποτικών άκρων.

«Φαντασθείτε να μπορείτε να πείτε σε ένα ρομπότ να κάνει κάτι αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε κάποια εντολή, να πιέσετε κάποιο κουμπί ή να πείτε κάτι», δήλωσε η Ρας. Προς το παρόν, η «τηλεπαθητική» επικοινωνία περιορίζεται σε απλά πράγματα, αλλά μελλοντικά μπορεί να αφορά πιο πολύπλοκα. 
Protagon ,9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου