Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τι είναι το φαινόμενο Γαλάτεια - Πόσες υπάρχουν τελικά;






Γαλάτεια είναι το όνομα που έδωσαν αυτή τη φορά οι επιστήμονες στο έκτακτο καιρικό φαινόμενο.
 Το νέο βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα «Γαλάτεια», 
θα κινηθεί από την Αδριατική προς το Ιόνιο, 
όπου θα παραμείνει μέχρι και την Πέμπτη 09/03.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχής την Τρίτη 7/3 και την Τετάρτη 8/3.

Την Τρίτη 7/3 τα εντονότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στη δυτική και νότια ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και στην Κρήτη.

Την Τετάρτη 8/3 οι ισχυρές βροχές θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Την Πέμπτη 09/03 αναμένεται σταδιακή εξασθένιση της κακοκαιρίας, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο.

Ισχυροί ως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων την Τρίτη σε όλα τα πελάγη. ΟΙ νότιοι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι στο Αιγαίο και την Τετάρτη, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς.



Πόσες Γαλάτειες υπάρχουν και τι ξέρετε γιαυτές;

Οι περισσότεροι ξέρουν ότι είναι ένα αρχαίο όνομα.

Γαλάτεια ("αυτή που είναι σαν γάλα λευκή") είναι το όνομα του αγάλματος που σμιλεύτηκε από τον Πυγμαλίωνα της Κύπρου, το οποίο στη συνέχεια ήρθε στη ζωή, στην Ελληνική


μυθολογία. Γαλάτεια είναι επίσης το όνομα του αντικειμένου του πόθου του Πολύφημου στα Ειδύλλια VI και XI του Θεόκριτου και συνδέεται με τον Πολύφημο πάλι στο μύθο του Άκι και της Γαλάτειας στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου.

Η ιστορία του Πυγμαλίωνα εμφανίστηκε πρώτα σε ένα Ελληνιστικό έργο, την ιστορία της Κύπρου του Φιλοστέφανου, το "De Cypro". Είναι επανάληψη στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, όπου ο βασιλιάς Πυγμαλίων μετατρέπεται σε ένα γλυπτό ο οποίος ερωτεύτηκε ένα φιλντισένιο άγαλμα που είχε φιλοτεχνήσει με τα ίδια του τα χέρια. Ως απάντηση στις προσευχές του, η θεά Αφροδίτη, το έφερε στη ζωή και ένωσε το ζευγάρι μέσα στο γάμο. Αυτή η νουβέλα παρέμεινε η κλασική αφήγηση μέχρι το τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα. Η αλληγορία του έμψυχου αγάλματος απέκτησε μια μόδα κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα.

Όμως ψάχνοντας λίγο περισσότερο, παραθέτουμε εδώ όλες τις Γαλάτειες που βρίσκουμε. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Στη μυθολογία η Γαλάτεια είναι μια από τις Νηρηίδες, τις κόρες του Ποσειδώνα. Οι Νηρηίδες ήταν γύρω στις πενήντα, ενώ έφταναν και τις εκατό, κατά άλλη άποψη. Οι Νηρηίδες ζούσαν στο βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους και περνούσαν τη μέρα τους κολυμπώντας και παίζοντας με δελφίνια, ή καθισμένες σε χρυσούς θρόνους ή βράχους τραγουδώντας και υφαίνοντας ή στεγνώνοντας τα πλούσια και μακριά μαλλιά τους. Δεν επέτρεπαν σε καμία θνητή να παραβάλλεται με αυτές στην ομορφιά. Είχαν τη δύναμη να ταράζουν τη θάλασσα αλλά και να την ηρεμούν. Γενικά ήταν πάντοτε περιχαρείς για την αθανασία τους και συνόδευαν τα άρματα των ενάλιων θεών. Υπάρχουν ακόμα η Γαλάτεια (Πυγμαλίων), το άγαλμα του βασιλιά Πυγμαλίωνα που ήρθε στη ζωή., η Γαλάτεια του Ευρυτίου, μυθική βασίλισσα της Κρήτης και η Γαλάτεια της Κύπρου, μυθική βασίλισσα της Κύπρου.

Στην αστρονομία το 74 Γαλάτεια, είναι το όνομα ενόςαστεροειδούς, ακόμα, η Γαλάτεια, είναι ένας δορυφόρος του πλανήτη Ποσειδώνα. Στη Βιολογία, Γαλάτεια είναι το όνομα ενός μαλακόστρακου που μοιάζει με τον αστακό, ενώ είναι και το όνομα για τα φυτά του γένους Dieffenbachia

Στη γεωγραφία υπάρχει η Γαλάτεια Κοζάνης, το όνομα ενός χωριού στην Κοζάνη, η Γαλάτεια, στη Νέα Ζηλανδία, ένα χωριό στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας, το όρος Γαλάτεια, σε μια κορυφή στα καναδικά Βραχώδη Όρη, το Εθνικό Πάρκο Γαλάτεια, στα Νησιά Νίκομπαρ της Ινδίας.

Στη λογοτεχνία συναντάμε τη Γαλάτεια (τραγωδία), πεντάπρακτη τραγωδία νεοελληνικής λογοτεχνίας, τη Γαλάτεια, μυθιστόρημα του Φίλιπ Πούλμαν, τη Γαλάτεια, μυθιστόρημα του Μιγκέλ Θερβάντες ντε Σααβέδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου