Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ο «θάνατος» της Ευρώπης και το κοινό μέτωπο Πούτιν-Ερντογάν .-Η Ε.Ε προετοιμάζει τον πολυκερματισμό της για να...ανασυντεθεί.






Η Ε.Ε προετοιμάζει τον πολυκερματισμό της 
για να...ανασυντεθεί.
 Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συνασπίζονται σε μια συμμαχία κοινών συμφερόντων και εχθρών.
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ταχύτατα οδηγείται στο νέο μοντέλο των πολλών ταχυτήτων, στην Ανατολή, Μόσχα και Αγκυρα ανεβάζουν στροφές στην συνεργασία τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με το βλέμμα στις νέες ισορροπίες της Δύσης. Σχεδόν δύο χρόνια αφότου η σχέση Ρωσίας και Τουρκίας έφτασε στο ναδίρ Πούτιν και Ερντογάν σφυρηλατούν στη βάση κοινών συμφερόντων και κοινών εχθρών μια νέα ισχυρή σχέση.

«Σήμερα όμως αυτό που τους ενώνει είναι η κοινή τους απογοήτευση για τη Δύση. Πλέον αποτελούν παρελθόν οι μέρες της παλιάς τάξης πραγμάτων που ήταν σε ισχύ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου. Αν αναλογισθούμε και το γεγονός ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ απορροφημένος με τον εαυτό του και τη χώρα του» ανέφερε σε ανάλυσή του το περιοδικό Spiegel πριν το ραντεβού των δυο ανδρών.

Και δεν είχε άδικο. Στο ραντεβού των δύο ανδρών, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της συνεργασίας στην αμυντική συνεργασία ενώ ξαναμπαίνει στις ράγες ο Turkish Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, έγινε προαναγγελία της δημιουργίας ενός κοινού ρωσο-τουρκικού ταμείου με κεφάλαια ένα δις δολάρια. Η «ολική επαναφορά» στις σχέσεις των δύο χωρών, σε μια στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δείχνει να ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο του αυταρχισμού και της περαιτέρω απομάκρυνσης από την Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό.Κοινά συμφέροντα και κοινοί «εχθροί» φέρνουν Πούτιν και Ερντογάν κοντά

Στις ράγες ξανά ο αγωγός φυσικού αερίου Τurkish Stream και ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού

Η αμυντική βιομηχανία και η ενέργεια είναι οι δυο πυλώνες της συνεργασίας των δυο χωρών όπως τους προσδιόρισε ο τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε λεπτομέρειες - όπως άλλωστε ήταν φυσικό - για όσα συμφωνήθηκαν ως προς την αμυντική βιομηχανία αλλά είπε πολλά για τον τομέα της ενέργειας.

« Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο «Ακουγιού», επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά τα δύο αυτά έργα «η συνεργασία μας επιστρέφει στην κανονική της ροή και αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα, είπε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη-σ.σ.), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας» και επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς».
Κοινό ρωσοτουρκικό ταμείο επενδύσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».

Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Ε.Ε ετοιμάζει τον πολυκερματισμό της για να...ανασυντεθεί

Πιο κοντά έρχεται η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μετά και την σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες λίγες εβδομάδες πριν την επετειακή συνάντηση των 60 ετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρώμη.Η επέτειος των 60 χρόνων της Ε.Ε δεν θα την βρει ίδια

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που προκρίνει το μοντέλο «ΕΕ πολλών ταχυτήτων» θέλησε να καθησυχάσει τους φόβους όσων βλέπουν να μένουν στους έξω κύκλους.

«Διαπίστωσα με έκπληξη ότι μερικά κράτη μέλη την έχουν εκλάβει σαν ένα "σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην ανατολή και την δύση” κάτι το οποίο δεν ισχύει» υποστήριξε. Φυσικά αναγνώρισε το αυταπόδεικτο πως «Έχουμε ήδη μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων».
Η μετρ της στρατηγικής Μέρκελ μιλά για «ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα»

Η ΕΕ θα διακηρύξει «την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα» κατά τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, κατά την οποία θα γιορταστούν τα 60 χρόνια της Ένωσης, ανέφερε η Άγγελα Μέρκελ που ηγείται της ομάδας των ηγετών που προετοιμάζουν το αύριο της Ε.Ε.

«Το σύνθημα είναι ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα», εξήγησε η Μέρκελ αναφορικά με τον στόχο της συνόδου κορυφής της Ρώμης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου με τη συμμετοχή των 27 χωρών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία.

10.03.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου