Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλο ΕΓΚΛΗΜΑ στο Κάϊρο , με την πυρπόληση της ιστορικής βιβλιοθήκης μετά 213 χρόνια ζωής και 200.000 βιβλία!






Αίμα , βία , Φωτιά , καταστροφές  συνθέτουν  εκ νέου  το  μαύρο σκηνικό  στο  Κάϊρο , με πρωταγωνιστές την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και το ΣΤΡΑΤΟ ...Στο τελευταίο 3 ήμερο  διαδηλώσεων οι νεκροί ξεπρνούν τους 10 και οι τραυματίες  τους  450!
Η στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου  χρησιμοποιεί τους  φαντάρους  σε ρόλο  δυνάμεων καταστολής απλών διαδηλωτών, στο Κάιρο.

Υπάρχει όμως κι ένα  δεύτεροι ΜΕΓΑΛΟ έγκλημα : η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ από πυρκαγιά του κτηρίου του Ινστιτούτου της Αιγύπτου ( κοντά στην πλατεία Ταχρίρ), μαζί με κρατικά αρχεία, αλλά κυρίως σπάνια & πολύτιμα χειρόγραφα και δυσεύρετες εκδόσεις.
Η αιτία  της πυρκαγιάς κατά τους διαδηλωτές  είναι τα ....δακρυγόνα που έπεσαν στην στέγη του κτιρίου . Η κυβέρνηση υποστηρίζει ,  ότι  η φωτιά προκλήθηκε από . ..μολότωφ διαδηλωτων.
Το Ινστιτούτο της Αιγύπτου -και η βιβλιοθήκη του- είναι το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας. Το ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης τον Αύγουστο του 1798 κατά τη γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο.
Δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση έρευνας υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς, από τη βιολογία και τα μαθηματικά μέχρι τις καλές τέχνες και την αρχαιολογία.
Εκεί  φυλλάσσονταν περισσσότερα  από 200.000 βιβλία .
Για  «μεγάλη απώλεια» για την Αίγυπτο έκανε λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής Mahmoud al-Shernoby.
Αν και δεν έχει καεί ολόκληρο το κτήριο, εκτιμάται ότι η καταστροφή των πνευματικών θησαυρών που φυλλάσσονταν σ΄αυτό, έχουν  υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Ακόμη και τα βιβλία που ξέφυγαν από τις φλόγες θα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και την κάπνα. Επίσης, τα χημικά και το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αφήνουν κανένα παράθυρο αισιοδοξίας.
Πηγή : "Ελευθεροτυπία" και το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ  της  ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου