Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΣ: νεοέλληνες βάρβαροι πάνε να φτιάξουν ... ΧΩΜΑΤΕΡΗ ακριβώς δίπλα στην Ιερή ΔΩΔΩΝΗ




 Το λεγόμενο “Υπουργείο Περιβάλλοντος” (!)
η ... Αποκεντρωμένη Διοίκηση,
η Περιφέρεια και φυσικά
 ο ομώνυμος Δήμος προχωρούν
στα γρήγορα τις διαδικασίες
για το εργοστάσιο σκουπιδιών!
Απ΄ότι φαίνεται η περιοχή της αρχαίας Δωδώνης, κόσμημα της Ελλάδας και ιερό προσκύνημα για επισκέπτες από όλο τον Κόσμο καταδικάστηκε από κάποιους νεοβάρβαρους της Ελλάδας να γίνει .... σκουπιδότοπος.
Εκεί σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων !!!

Λίγα λόγια  για  την αξία της ΔΩΔΩΝΗΣ :
Η αρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Η λατρεία του Δία εισήχθη στη Δωδώνη αργότερα από τους Σελλούς, για να εξελιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κυρίαρχη λατρεία.
Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του μαντείου της Δωδώνης ως λατρευτικού χώρου τοποθετείται περί το 2.600 π.Χ.
 Είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον ελληνικό χώρο.
Η μυθολογία λέει, ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο.
Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά (ιερή φηγός)(φωτο ) , που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους (περιστέρια, πηγή κτλ.) έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς. Οι ιερείς δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους και σέρνονταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.
Στις ρίζες της βελανιδιάς, στην αρχή πιστευόταν ότι κατοικούσε η Γαία, αλλά με το Δωδεκάθεο αντικαταστάθηκε από το Δία και τη γυναίκα του Διώνη. Λεγόταν και Νάιος Δίας από το αρχαιοελληνικό «ναίω»=κατοικώ, γι’ αυτό και οι αγώνες που διεξάγονταν προς τιμή του κάθε 4 χρόνια στο κοντινό στάδιο λέγονταν Νάια.
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Ωστόσο, είναι γνωστό με σιγουριά ότι οι Έλληνες έχουν σχέση με τους Σελλούς, τους ιερείς της Δωδώνης στην Ήπειρο. Ο Όμηρος περιγράφει τον Αχιλλέα να προσεύχεται στον Δωδώνιο Δία σαν τον αρχέγονο Θέο: «Βασιλέα Ζευ, φώναξε, Άρχοντα της Δωδώνης, θεέ των Πελασγών, που κατοικούν μακριά, που έχεις τη χειμωνιάτικη Δωδώνη κάτω από την εξουσία σου, όπου οι Ιερείς σου οι Σελλοί κατοικούν γύρω σου με τα πόδια τους άπλυτα και τα καταλύματά τους πάνω στο έδαφος[4]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου