Από τα χαμόσπιτα της Ανω Πόλης, τη φτώχεια και την πείνα, ο Γιάννης Ραυτόπουλος δημιούργησε τον κολοσσό Express Service με τους 600.000 πελάτες, στη δεκατία του '80 και '90. Συνελήφθη προ ημερών ως ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ... Αφέθηκε, όμως προσωρινά ελεύθερος .
Είναι γιός κομμουνιστή και καντηλανάφτισας, όπως διαβάζουμε στο Εθνος και μεγάλωσε στα φτωχόσπιτα της Ανω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη κοκκαλιάρικο παιδί πήγε να γίνει πυγμάχος στον Ηρακλή και το 1957 βρέθηκε να δουλεύει σε συνεργείο αυτοκινήτων.
Μπήκε στη σχολή Ευκλείδης να σπουδάσει και έπιασε δουλειά ως τεχνίτης στον ΟΑΣΘ. Ανοιξε συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και το 1977 ίδρυσε την Express Service, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΕΛΠΑ.
Από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής της ξεχώρισε για την ποιότητα των υπηρεσιών της, ενώ πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση, φτάνοντας σε σημείο να απασχολεί πάνω από 1.300 εργαζομένους. Στόλος αυτοκινήτων, σύγχρονες υπηρεσίες, ακόμη και ελικόπτερα όλα χρυησμοποιήθηκαν για την άνοδο της εταιρείας.
Η απόλυτη χλιδή
Αρχισε λοιπόν από το 1981 και μετά η μεγάλη ζωή. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η Αλίκη Βουγιουκλάκη, στενή του φίλη, πρωταγωνιστούσε σε διαφήμιση της εταιρείας εκτοξεύοντας τις πωλήσεις με τον πρώτου τριφήμιο αριθμό κλήσης σε εταιρείες οδικής βοήθειας του γνωστού 154. Ηταν τόσο μεγάλη η ...χλιδή που ο Ραυτόπουλος έφερε από τις ΗΠΑ τον ηθοποιό Ντέιβιντ Χάσελχοφ, από την σειρά Ιππότης της Ασφάλτου για να παίξει σε διαφήμιση! Ο ...Ιππότης ξέμενε και καλούσε σε βοήθεια την Express Service, την οποία μάλιστα ευχαριστούσε στα ελληνικά για τη βοήθεια!
Η σούπερ-κίνηση του νεόπλουτου Ραυτόπουλου ήταν η ανέγερση βίλας χολυγουντιανών διαστάσεων στην περιοχή Ελαιώνες της Θεσσαλονίκης (φωτο άνω). Γύρω από την πισίνα της βίλας διοργανώθηκαν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις που άφησαν εποχή. Κολλητοί του Ραυτόπουλου στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιώργος Σαχπατζίδης που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό για μίζες εκατομμυρίων.
Η φιλία με τον Τσοχατζόπουλο
Το 2001, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης. Ο Ραπτόπουλος προσέφυγε για ακύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που απέρριψε το αίτημά του. Και ενώ η εταιρεία όδευε προς αναστολή λειτουργίας, στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Τελικά αποφασίστηκε η αναστολή της προηγούμενης απόφασης.
Οι οφειλές της Express Service δεν ήταν κρυφές ούτε τα ελλειμματικά της αποτελέσματα (αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημίες). Αναφέρονταν στον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2007. Στο ίδιο έγγραφο αναγραφόταν ότι η εταιρεία είχε να ελεγχθεί φορολογικά από το 2001. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών είχε στείλει τότε επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας να παρέμβει ο υπουργός γιατί η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση λειτουργούσε επί χρόνια με τεράστια ελλείμματα και έθετε σε κίνδυνο τον υγιή ανταγωνισμό.
Ομως το υπουργείο μετέθεσε την ευθύνη των ελέγχων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η νομαρχία «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση, αλλά η εκκρεμότητα παρέμενε. Μάλιστα, σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η Express Service είχε συγκαλέσει γενική συνέλευση (25/7/2009) με θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 37,8 εκατ. ευρώ και πλέον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της λύσης της!
Αγόρασε και εφημερίδες
Ο ιδιοκτήτης της Express Service, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, διέθετε ισχυρές πολιτικές φιλίες, ζούσε στην πολυτελή βίλα του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούσε εκδηλώσεις της νομαρχίας (η οποία ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιχειρήσεών του) αν και χρωστούσε στο ΙΚΑ αρκετά μεγάλα ποσά! Το 1997, έγινε για σύντομο διάστημα και εκδότης, προσφέροντας 1,2 δισ. δραχμές για να αποκτήσει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» από το συγκρότημα Βελλίδη. Τις ξαναπούλησε γρήγορα στον ελληνοαμερικανό Τζον Ρήγα, σε εταιρεία στην οποία εμπλεκόταν και ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Περισσότερα σε : iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου