Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου , στην Ελλάδα


Τα γεγονότα σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου , στην Ελλάδα  ή που την αφορούν

31 π.Χ. Η Ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης.
272 π.Χ. - Ο Βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος σκοτώνεται  στο Άργος.

1462
- Οθωμανικός στόλος φθάνει στη Μυτιλήνη, υπό τον Έλληνα εξωμότη βεζίρη Μαχμούτ πασά όπου και αρχίζει την πολιορκία του κάστρου της Μυτιλήνης που υπερασπίζονται οι Ενετοί.

1829 μ.Χ.:Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, η οποία σήμανε το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1828-1829. 
Με άρθρο της συνθήκης, ο Σουλτάνος επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
1917 - Οι Ιταλοί εκκενώνουν τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Νότιο Ήπειρο που είχαν καταλάβει.

1918 - Αρχίζει υπό τη διοίκηση Γάλλων η επιθετική ενέργεια ελληνικών μονάδων στον ευρύτερο ελιγμό της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου, τρέποντας σε φυγή τους Βουλγάρους.

1944 -
Τμήματα ανταρτών του ΕΔΕΣ επιτίθενται κατά γερμανικής φάλαγγας στη θέση Ασπροχάλικο της οδού Φιλιππιάδας - Κεράσοβου και τη διαλύουν, προκαλώντας σ' αυτή σοβαρές απώλειες.

1945 μ.Χ.:Λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, με την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ' ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.

1946 - Οι Έλληνες καλούνται σε δημοψήφισμα και αποφασίζουν με ποσοστό 68% την επάνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Β' που βρίσκεται στη Βρετανία. Από την ψηφοφορία απέχει το ΚΚΕ.

1958 μ.Χ.:Διεξάγεται η Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις άνδρες της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.

1966 μ.Χ.: Ο Χρήστος Παπανικολάου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης με 5,05 μ. πίσω

ΠΗΓΗsansimera.gr  και  enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου