Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αντί να τσακωνόμαστε με την τρόικα, τσακωνόμαστε μεταξύ μας



Από : Antinews.gr

(Ανανεωμένο) Συνεχίζει να βαδίζει η κυβέρνηση σε τεντωμένο σκοινί και μάλιστα χωρίς προστατευτικό δίχτυ αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ασυνεννοησίες που υπάρχουν, δυστυχώς παρουσία της τρόικας.
Τα όσα συνέβησαν στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν αλλά κυρίως χρεώνονται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα τα πάντα εξαιτίας της ανασφάλειάς του και των «παιχνιδιών» που θέλησε να παίξει με τον Βενιζέλο. Ο δυναμίτης που πήγε να μπει ήταν όταν εμφανίστηκε στη σύσκεψη ο βουλευτής και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και ο Χαρδούβελης έπαθε... βέρτιγκο. Θεώρησε ότι «καπελώνεται» από το Μαξίμου ενώ μία ημέρα πριν είχε πει στον Βενιζέλο ότι δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στη διαπραγμάτευση κανένα στέλεχος των κομμάτων. Μόλις είδε τον Λαζαρίδη τηλεφώνησε στον Βενιζέλο για το θέμα ο οποίος με τη σειρά του πήρε στο Μαξίμου για να διαμαρτυρηθεί και τελικά να αναβάλει το ραντεβού με τη δικαιολογία ότι είναι... τζετ λανγκ από το υπερατλαντικό ταξίδι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Χαρδούβελη τηλεφώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να του τονίσει σε αυστηρό τόνο ,ότι τόσο ο κ. Λαζαρίδης όσο και ο κ. Παπασταύρου, είναι απαραίτητοι στη διαπραγμάτευση και εκεί πρέπει να κλείσει το θέμα.

Γνώστες των όσων συμβαίνουν στο υπ. Οικονομικών τονίζουν με νόημα ότι όταν ήταν υπουργός ο Γ. Στουρνάρας είχε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, όμως, ποιος θα τολμούσε να πάει στο λάκκο με τα θηρία; Επίσης τόνιζαν ότι τόσο ο Λαζαρίδης όσο και ο Παπασταύρου συμμετείχαν σε πολλές από τις διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς και βοήθησαν σημαντικά τα προηγούμενα δύο χρόνια. Επομένως δεν μπορεί κανένας να δυσαρεστηθεί για την παρουσία του Λαζαρίδη, ούτε να απαιτεί να πάνε και ο Πρωτόπαπας του ΠΑΣΟΚ ή όποιος άλλος άσχετος που βλέπει τους τροικανούς και τρέμει από τα δύο μέτρα.

Υπήρξαν επίσης και άλλα επεισόδια του ανασφαλούς κ. Χαρδούβελη ο οποίος αισθάνθηκε τους τελευταίους μήνες παραγκωνισμένος. Φέρεται να υπήρξε επεισόδιο σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που ζητά το Μαξίμου με τον υπουργό να λέει ότι την ατζέντα την καθορίζει ο ίδιος. Μάλλον κατάλαβε λάθος...
Μέσα στο χαμό από την κυβέρνηση επιχείρησαν να μαζέψουν το θέμα που προέκυψε και κυρίως να μαζέψουν τον Χαρδούβελη και τον Βενιζέλο που βάζουν όρους για το ποιοι θα είναι στην διαπραγματευτική ομάδα.

Αργά το βράδυ, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, είπε ότι «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Κοινώς το έκανε... γαργάρα. Μοναδική παραφωνία η Σοφία Βούλτεψη που διέψευδε το επεισόδιο και έλεγε ότι είναι προβοκάτσια κατηγορώντας μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, 
ότι κρύβεται πίσω και από τις φήμες για τη δική της παραίτηση.

Κατά τα λοιπά, ο πρώτος γύρος τέλειωσε με μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οι πληροφορίες του antinews αναφέρουν ότι η τρόικα εμφανίζεται με πολύ σκληρή γραμμή και δεν πρόκειται να κάνει εύκολα πίσω. Από το υπ. Οικονομικών διέρρεαν ότι στο τραπέζι έπεσε ο «οδικός χάρτης» για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
«Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο», έλεγαν στελέχη του υπουργείου και προσέθεταν πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά Μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». 
Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Antinews.gr ,30/09/2014    22:10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου