Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νέο Eurogroup αύριο - ESM: το ελληνικό πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα



Ολοκληρώθηκε στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. 
Νέα συνεδρίαση 
του Eurogroup 
θα πραγματοποιηθεί 
αύριο  Τετάρτη.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «το Eurogroup θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
     Το Eurogroup συνεκλήθη για να συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδας για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και ταυτόχρονα αναδιάρθρωση του χρέους.
     
Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες, στο παρά 1' για την εκπνοή του προγράμματος και της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών στο ΔΝΤ.
Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε το απόγευμα κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


«Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19.00 ώρα Βρυξελλών για να συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα», έγραψε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL λόγω «επείγουσας υποχρέωσης».

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε το απόγευμα της Τρίτης σε γερμανούς βουλευτές - σύμφωνα με το Reuters - ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συζητήσει τη νέα πρόταση της Αθήνας πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η νέα ελληνική πρόταση

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού,
  •  «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. 
  • » Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
  • » Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω   tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου