Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

«Η ελληνική κυβέρνηση χαράμισε τους κόπους του λαού της », δηλώνει ο ο διευθυντής του «Ινστιτούτου Ερευνας για τη Φινλανδική Οικονομία» Vesa Vihriala




Συνέντευξη του διευθυντή του «Ινστιτούτου Ερευνας για τη Φινλανδική Οικονομία» Vesa Vihrial
Δεν είναι μυστικό ότι όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με έκπληξη από πολλούς Ευρωπαίους οικονομολόγους. 
Εις εξ αυτών και ο διευθυντής του «Ινστιτούτου Ερευνας για τη Φινλανδική Οικονομία» Vesa Vihriala που μίλησε στο protothema.gr τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια παγιδευμένη στη στενωπό της ύφεσης.

Οταν του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα, γυρίζει έναν χρόνο πίσω: 
«Πέρσι ήμουν αισιόδοξος, είχα πιστέψει πραγματικά ότι βγαίνετε από το τούνελ και ότι παρά την επώδυνη προσαρμογή θα τα καταφέρνατε. Ξαφνικά όμως όλοι οι κόποι που τόσα χρόνια κατέβαλε ο ελληνικός λαός, σαν να χάθηκαν. Σαν να σκορπίστηκαν» λέει αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησαν την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και την άνοδο στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. «Πονέσατε πολύ, αλλά ήσασταν κοντά στο να τα καταφέρετε. Μετά όμως όλα χάθηκαν, σκορπίστηκε όλη η πραγματικά επώδυνη προσπάθεια των Ελλήνων». Ο κ. Vihriala ωστόσο εκτίμησε ότι από τον Ιούλιο και μετά, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρώπη, έγινε μία νέα αρχή. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η Φινλανδία τήρησε πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, εκτίμησε ωστόσο ότι ήταν επιβεβλημένη λόγω των εξελίξεων και της οπισθοχώρησης που έκανε η Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν παραλείπει να αναφερεθί και στο θέμα του χρέους: «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου και εκτιμά ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική για την Ελλάδα αν τον Οκτώβριο του 2011 ήταν πιο γενναίο το haircut. «Το ελληνικό χρέος τότε έπρεπε να κουρευτεί πιο πολύ. Ναι μεν θα ήταν μεγαλύτερο το πλήγμα για τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά στον ορίζοντα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Θα ήταν πιο εύκολη η ζωή και η προοπτικές για τους Ελληνες και έτσι θα έβλεπε διαφορετικά ο πολίτης την πραγματικά σοβαρή προσπάθεια που γινόταν από την τότε κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν να πληγεί ανεπανόρθωτα εκείνη η κυβέρνηση που μπορούσε να φέρει εις πέρας τη δουλειά. Επρεπε η Ευρώπη να καταλάβει ότι το βουνό ήταν πολύ απότομο για να το ανέβει η Ελλάδα». 
Ματίνα Νταλλαρή στο protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου