Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Θέλουν να αγοράσουν τζάμπα την Ελλάδα...


Ο Αλέξανδρος Κασιμάτης στο protothema.gr
Η Ελλάδα μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να είναι η επενδυτική ευκαιρία του 2016. 
Με τον DOW στις 17.330 μονάδες, τον DAX στις 10.480 , την Αμερική να αυξάνει τα επιτόκια και αρκετούς καταλύτες που μπορούν να πυροδοτήσουν πτώση των αγορών, η Ελλάδα με τον τουρισμό, το real estate και τις γονατισμένες μετά από έξι χρόνια συνεχούς και βαθιάς κρίσης εταιρίες της, αν δείξει ότι σταθεροποιείται η οικονομία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για μεγάλα κέρδη το νέο χρόνο.
Οι διάφοροι επαγγελματίες των διεθνών αγορών, από τους πιο συντηρητικούς έως τους πλέον ριψοκίνδυνους, προσεγγίζουν την Ελλάδα με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη του μεγαλύτερου κέρδους. Στο επενδυτικό φόρουμ που έγινε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, ο ελληνοαμερικανός επενδυτής Jhon Calamos της Calamos Investments και ο W. Vrattos της YORK Capital έκαναν δηλώσεις ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική συγκυρία και πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν φαίνονται στις τιμές.

Για να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους παρουσίασαν στοιχεία από χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) και αντιπαραβάλλουν την πτώση του ΑΕΠ με την κάμψη της αξίας των ακινήτων για να πείσουν, ότι στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων πρέπει να υποχωρήσουν κι άλλο. Καλλιεργούν δηλαδή την άποψη, ότι η πτώση κατά 40% των τιμών των ακινήτων σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι αρκετή επειδή αυτοί θέλουν να αγοράσουν ακόμη πιο χαμηλά.

Την ίδια νοοτροπία είδαμε στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών. Οι ξένοι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν επειδή έδωσαν ένα ή και δύο σεντς ανά μετοχή και βάζοντας 5 δις. ευρώ απέκτησαν τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών. Επειδή όμως συζητούμε για τράπεζες που το μισό ενεργητικό τους είναι «κόκκινο», θα πρέπει η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος να επιδιώξουν να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την εκποίηση των κόκκινων δανείων. Τα διάφορα funds –όπως είναι φυσικό- θέλουν να αγοράσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Δεν θα διστάσουν να απολύσουν εργαζομένους, να ενοποιήσουν ή και να αποσχίσουν τμήματα εταιριών για να πετύχουν μεγαλύτερα κέρδη.

Η διαδικασία της πώλησης των κόκκινων δανείων είναι αναγκαία για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα γίνει με όρους που το οικονομικό συμφέρον των fund δεν θα είναι υπεράνω των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου