Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με τους βουλευτές όρθιους η Βουλή των Ελλήνων
αναγνώρισε και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.
 Η αναγνώριση έγινε ομόφωνα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς εισήλθε αρχικά στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι τρεις τους εισήλθαν στην Ολομέλεια και ο Ν. Βούτσης ανέγνωσε την εισήγηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ο Μ. Αμπάς κάθισε στα έδρανα των ξένων προσκεκλημένων.


Στο ψήφισμα τονιζόταν ,μεταξύ άλλων, το Παλαιστινιακό Κράτος στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμη υπογραμμιζόταν η σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ειρήνη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γινόταν αναφορές στο ψήφισμα του ΟΗΕ που αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους, στα ψηφίσματα Βουλών ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εκφραζόταν «ιδιαίτερη ανησυχία» για την διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, την κλιμάκωση της βίας και την συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Σε όλα τα δημόσια έγγραφα θα χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και εδαφικά ακέραιου κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967.

Να σημειωθεί ότι ο σχηματισμός κράτους αποτελεί πάγιο αίτημα της Παλαιστίνης, με βάση το Ψήφισμα 242 του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Αμπάς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

"Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
 avgi.gr