Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Πούτιν και Τραμπ προαναγγέλλουν επιστροφή στην κούρσα των πυρηνικών.-Μνήμες του Ψυχρού Πολέμου


Στην επιστροφή στην εποχή του άκρατων πυρηνικών εξοπλισμών προσανατολίζονται Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από τις ξεχωριστές δηλώσεις, οι οποίες ωστόσο έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, τόσο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι «ισχυρότερη από κάθε επίδοξο εισβολέα» επειδή έχει εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της, και υποστήριξε πως η απόσυρση των ΗΠΑ το 2001 από τη Συνθήκη Βαλλιστικών Πυραύλων (ΑΒΜ) του 1972 «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Προσέθεσε ωστόσο πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ξοδέψει πόρους για μια κούρσα εξοπλισμών που δεν μπορεί να αντέξει.

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε εργαστεί σκληρά για να βελτιώσουμε τις πυραυλικές μας δυνάμεις, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξής του. «Αν κάποιος ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών δεν είμαστε εμείς» είπε.

Ο ρώσος ηγέτης υποβάθμισε τις τελευταίες αναφορές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει και να επεκτείνει το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως δεν αποτελεί «κάτι ιδιαίτερο». Εξάλλου, όπως σχολίασε, τα ίδια έλεγε ο Τραμπ και προεκλογικά.

Σε αντίθεση πάντως με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, Πούτιν και Τραμπ φαίνεται να μιλούν την ίδια γλώσσα, δείχνοντας πολιτική κατανόηση ο ένας στις θέσεις του άλλου. «Κανείς δεν πίστευε στη νίκη του εκτός από εμάς» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακολουθώντας στα χνάρια του αμερικανού μεγιστάνα που έχει μιλήσει θετικά για τον ρώσο πρόεδρο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε εξάλλου κατά τη συνέντευξή του πως αναμένει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και είναι έτοιμος να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αν ο Ντόναλντ Τραμπ τον προσκαλέσει. «Αν ο Τραμπ με προσκαλέσει να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες, και βέβαια θα πάω» δήλωσε .

Από την πλευρά του, μιλώντας στο MSNBC, o Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας είναι λοιπόν μία κούρσα εξοπλισμών. Θα τους ξεπεράσουμε όλους και θα αντέξουμε περισσότερο από όλους».

Μία ανάρτηση του Τραμπ την Πέμπτη στο Twitter άναψε φωτιές, καθώς ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν αλλά και να διευρύνουν την πυρηνική τους ισχύ μέχρι που ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του σχετικά με πυρηνικά».

Πούτιν: Κανένας εκτός από εμάς δεν πίστευε ότι θα εκλεγόταν ο Τραμπ

«Κανένας, εκτός από εμάς», τους Ρώσους, δεν είχε πιστέψει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου.

Ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν «θα ήταν ευχαριστημένος αν έβλεπε τους αντιπροσώπους του κόμματός του να κερδίζουν νίκες παντού», δήλωσε ο Πούτιν.

«Και θα ήταν ευχαριστημένος αν έβλεπε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος έπιασε τόσο καλά τον σφυγμό της αμερικανικής κοινωνίας ότι συνέχισε τη στρατηγική του μέχρι το τέλος ακόμα κι αν κανένας, εκτός από εμάς, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει» τις προεδρικές εκλογές, είπε.
tovima.gr,23.12.16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου