Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Washington Post:Η τρομοκρατία είναι η νέα πραγματικότητα της Ευρώπης





H Eυρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ζοφερό μέλλον όπου η τρομοκρατία θα είναι μέρος της ίδιας της ζωής.
 Στην ανάλυσή της η Washington Post κάνει λόγο για μια νέα πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ευρωπαίοι, πολίτες αλλά και οι ηγέτες. Η δράση το
υ του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να τρομοκρατήσει την Ευρώπη φτάνει στα όριά της με την αντιτρομοκρατική να υποχρεώνει τους πολίτες και τους ηγέτες τους να αφεθούν σε μία νέα εποχή, στην οποία οι επιθέσεις θα είναι μία αναπόφευκτη πραγματικότητα και όχι εξαίρεση.

Με αφορμή την επίθεση στο Βερολίνο η Washington Post επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν απομακρύνει τα εμπόδια μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και έχουν ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, μετά από έναν χρόνο τρομοκρατικών επιθέσεων, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα. Ομως για μια ακόμη φορά τα σημάδια αγνοήθηκαν, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει είναι αρκετές για να αποτραπεί η επανάληψη του 2016, με τη διπλή βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, την επίθεση στη Νίκαια, το μακελειό στο Μόναχο και τέλος την επίθεση στο Βερολίνο.

Το κάλεσμα των ηγετών του ISIS προς τους υποστηρικτές της οργάνωσης, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν από μόνοι τους ανεξάρτητα χτυπήματα εναντίον της Ευρώπης είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο για τις προσπάθειες αναχαίτισης της βίας επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές, με δεδομένα τα πρακτικά εμπόδια που υπάρχουν στη διαρκή παρακολούθηση μίας μεγάλης «δεξαμενής» πιθανών τρομοκρατών.

Η αλλαγή της τακτικής των τρομοκρατών δείχνει ότι οι αρμόδιες αρχές μπορεί να έχουν αποτρέψει επιτυχημένα τις μεγαλύτερες επιθέσεις όμως η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι μικρότερης κλίμακας επιθέσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτες. «Βλέπουμε πώς τα τρομοκρατικά δίκτυα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στον σχεδιασμό επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Μοχάμαντ Μαχμούντ Ουλντ Μοχαμεντού, υποδιευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης. Η επίθεση στο Βερολίνο δεν είναι απαραίτητα μία αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν παντού, εκτός αν αρχίσεις να παρακολουθείς τους πάντες».

Επιθέσεις όπως αυτή του Βερολίνου απαιτούν ελάχιστο σχεδιασμό ή υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές έχουν λιγότερες πιθανότητες να προλάβουν τους δράστες, ακόμη κι αν αν είναι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση.

Η Washington Post σχολιάζει ότι τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης επιτρέπουν στους εν δυνάμει τρομοκράτες να κινούνται περισσότερο, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Αμρί κατάφερε να φύγει με τρένο από τη Γερμανία μετά από την επίθεση και να καλύψει 500 μίλια, παρότι ήταν ο πλέον καταζητούμενος της Ευρώπης.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο κίνδυνος υπάρχει. Ποτέ δεν θα υπάρξει μηδενικός κίνδυνος», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Τζούλιαν Κινγκ, επικεφαλής αξιωματούχος της ΕΕ για ζητήματα ασφαλείας, ανακοινώνοντας μέτρα για τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον κίνδυνο των επιθέσεων όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε.

Η οδυνηρή συχνότητα των επιθέσεων έχει ενισχύσει την υποστήριξη των ακροδεξιών πολιτικών, που θέλουν την επαναφορά των εθνικών συνόρων και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Η άλλη πλευρά απαντά ότι τέτοιες προτάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν περαιτέρω εντάσεις και να ενισχύσουν τη ριζοσπαστικοποίηση.

Τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα είναι σε άνοδο στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες και θέλουν κλείσιμο των συνόρων ή ανάκτηση της κυριαρχίας από τυις Βρυξέλλες.

Τα κενά στην ασφάλεια της Ευρώπης είναι μεγάλα. Οι πληροφορίες είναι μοιρασμένες σε πολλές βάσεις δεδομένων, κάτι που κάνει δύσκολο να σκιαγραφηθεί μία συνολική εικόνα για τους υπόπτους, αναφέρει η Washington Post.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου