Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ντοκάν Μεμέτ: «Εχω περάσει είκοσι χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας»

Tο αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών σε βάρος ενός εκ των εννέα Kούρδων συλληφθέντων τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν από την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση - όπως είχε προσδιοριστεί - αφορούσε συνολικά δύο εκ των κούρδων, εντούτοις πραγματοποιήθηκε μόνο για τον 60χρονο Ντοκάν Μεμέτ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή · για τον δεύτερο, αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης.

Οι τουρκικές αρχές εκζητούν τον Μεμέτ, καθώς έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη τριών ετών στη γείτονα, για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο πλευρό του, ως μάρτυρας, στάθηκε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτιμώντας ότι διώκεται για τα πολιτικά του «πιστεύω». Στις καταθέσεις τονίστηκε αφενός μεν ότι η Γαλλία έχει χορηγήσει κατά το παρελθόν στον Μεμέτ πολιτικό άσυλο, αμφισβητώντας κατά αυτό τον τρόπο την τρομοκρατική του δράση, αφετέρου δε ότι η Τουρκία επιχειρεί να του αποδώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίσθηκε να ζητεί - με υψηλή συναισθηματική φόρτιση- από το Συμβούλιο την απονομή Δικαιοσύνης - «δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «έχει περάσει είκοσι χρόνια από τη ζωή του στις φυλακές της Τουρκίας».
Ο Μεμέτ, για να κάνει σαφή τη σωματική του ταλαιπωρία, σημείωσε ότι έχει κομμάτια βόμβας ακόμη στο κορμί του ενώ δεν δίστασε να δείξει στους δικαστές το γυάλινο μάτι του.

  • «Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακίρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους τους φοιτητές σας; (…) Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου. (…) Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα», είπε, συγκρίνοντας τον Ερντογάν με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο αλλά και τον Χίτλερ_ «ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας».
Και συμπλήρωσε: 
  • «Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού».
  •   
Κόλλια Ελευθερία ,tovima.gr,30.01.18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου