Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Νέα ευρήματα σώζουν περισσότερους ασθενείς μετά από εγκεφαλικά επεισόδια


Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπολογίζεται ότι πολλοί ασθενείς μπορούν να αποφύγουν την αναπηρία ή το θάνατο μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν οι γιατροί επέμβουν και αφαιρέσουν τους θρόμβους αίματος που ευθύνονται για την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.
«Πρόκειται για εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και θα σώσουν πολλούς ανθρώπους από χρόνια αναπηρία ή θάνατο» δήλωσε ο γιατρός Walter J. Koroshetz, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων. «Πραγματικά δεν υπερβάλω για τη μεγάλη σημασία αυτής της ανακάλυψης».

Το αποτέλεσμα – κλειδί είναι ότι συνήθως υπάρχει περισσότερος χρόνος από αυτό που έχουν ορίσει οι γιατροί, κατά τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να σωθούν με τη διαδικασία αφαίρεσης ενός θρόμβου αίματος. Παραδοσιακά λέγεται πως υπάρχει το όριο των 6 ωρών για την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Μόλις παρέλθει αυτό το διάστημα, είναι πολύ αργά για να σωθεί κανείς, επισημαίνεται στο άρθρο των NYT.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι το χρονικό περιθώριο μπορεί πλέον να αυξηθεί στις 16 ώρες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν όλους τους ασθενείς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό τύπο προβολής του εγκεφάλου για να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς, που είχαν ζωντανό εγκεφαλικό ιστό που μπορούσε να διασωθεί εάν αποκαθίστατο η κυκλοφορία του αίματος. Μόνο οι μισοί από τους ασθενείς που έκαναν ακτινογραφίες πληρούσαν τα κριτήρια για τη θεραπεία, γνωστή με την ονομασία «θρομβεκτομή», κατά την οποία αφαιρείται ο θρόμβος αίματος από το αιμοφόρο αγγείο με τη βοήθεια μηχανικής συσκευής.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 182 ασθενείς σε 38 νοσοκομεία των ΗΠΑ, σταμάτησε γρήγορα διότι οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε θρομβεκτομή εμφάνισαν μεγάλη βελτίωση σε σχέση με αυτούς που δεν υπεβλήθησαν.

90 ημέρες μετά τη θεραπεία, το 45% των ασθενών που έκαναν θρομβεκτομή ήταν «λειτουργικά ανεξάρτητοι», σε αντίθεση με το 17% των ασθενών που δεν υπεβλήθησαν σε αυτή. Το 14% όσων υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή είχε τραγικό τέλος, ενώ σε εκείνων που δεν αφαιρέθηκαν οι θρόμβοι το ποσοστό των θανάτων έφτασε στο 26%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην New England Journal of Medicine. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε πως γνώριζε ότι τα αποτελέσματα θα βοηθούσαν την American Heart Association να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για την περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, παρατείνοντας το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η θρομβεκτομή.

Είναι σύνηθες φαινόμενο το εγκεφαλικό να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου και οι ασθενείς που το βιώνουν δεν λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται γιατί δεν ξέρουν ακριβώς τι ώρα ξεκίνησε το επεισόδιο.

Σχεδόν 750.000 άνθρωποι το χρόνο βιώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο στις ΗΠΑ και το 85% από αυτά οφείλονται σε θρόμβωση - η ίδια πάθηση που θεραπεύτηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην ομιλία και μυϊκή αδυναμία. Οι ειδικοί παροτρύνουν τους συγγενείς των ασθενών αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες άμεσα, ώστε να επωφεληθούν γρήγορα της θεραπείας.

Πηγή: New York Times, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

kathimderini.gr.,29.01.18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου