Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Όταν η αμερικανική προπαγάνδα εκμεταλλεύεται αθώα παιδιά


Από: antinews.gr
Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος; Αυτό προσπαθούν να μας πείσουν οι φωτογραφίες που κατά κόρον αξιοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ από τους διαφόρους «ειρηνευτικούς» πολέμους στο Αφγανιστάν και αλλού. Εκεί εικονίζονται κατά συρροήν χαρούμενα παιδιά που συναντούν εξίσου χαρούμενους Aμερικανούς στρατιώτες, δημιουργώντας μια ωραία ατμόσφαιρα.
Ο φωτογράφος και ρεπόρτερ του Foreign Policy James Thomas Snyder εκφράζει διακριτικά τις αμφιβολίες του και ζητά έναν «κώδικα ηθικής» για την χρήση των φωτογραφιών: μαρτυρεί ότι η φωτογραφική εσοδεία του από τις εμπόλεμες ζώνες και η κατόπιν αξιοποίηση των φωτογραφιών από τους αρμόδιους οργανισμούς δημιουργεί μια πολύ έντονη αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα του πολέμου και στις ανάγκες προπαγάνδας των κατακτητών (την οποία φυσικά δεν χαρακτηρίζει ως τέτοια).
Γράφει μεταξύ άλλων:
«Θυμάμαι μια συγκεκριμένη εικόνα από την αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μία με Αμερικανούς στρατιώτες να συναντούν ιθαγενή παιδιά στην Φαρά του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μου ξετρελάθηκαν, και εμένα μου άρεσε – τι να μη σου αρέσει; Η αγνή χαρά ενός παιδιού είναι προφανής για τον καθένα. Η φωτογραφία αναρτήθηκε έξω από τα γραφεία της αμερικανικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με δικαιολογημένη περηφάνια, αλλά εγώ δεν το χρησιμοποίησα στην καμπάνια μου. Εξήγησα ότι, ενώ ήταν αισθητικά καλή, δεν μεταφέρει τίποτα το πραγματικό ή το συγκεκριμένο για την αποστολή στο Αφγανιστάν. Έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, αλλά χρειαζόμουν εικόνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα. Γι’ αυτό και ένιωσα έκπληξη όταν η ίδια εικόνα εμφανίστηκε σε μια παρόμοια εκστρατεία για την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012, μαζί με πολλές περισσότερες φωτογραφίες των παιδιών. Επρόκειτο για υπερβολικά feel-good φωτογραφίες – απ’ αυτές που μπορείτε να δείτε σε μια καρτ ποστάλ τυπωμένη σε ανακυκλωμένο χαρτί και πωλούμενη προς όφελος της UNICEF». Σε απόλυτη αντίθεση με την μαρτυρούμενη πραγματικότητα του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου