Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Οργή για την ψυχροπολεμική κατασκοπεία της NSA, με το Βερολίνο και την Ε.Ε. να ζητούν εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον


 
Οργή για την ψυχροπολεμική κατασκοπεία της NSA
Οργή και  αγανάκτηση  στην Ευρώπη  μετά τις  σημαντικότατες  αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού 
 Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η NSA κατασκόπευε τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και  και τη γερμανική κυβέρνηση , πολύ πιθανόν ακόμη και την σιδεροκαγκελάριο Μέρκελ!!!
Τόσο το Βερολίνο όσο και η ΕΕ ζήτησαν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές.
Το θέμα όμως  πάει  πιο  ψηλά  , γιατί η  NSA  για να προβαίνει   σε  τόσο  απροκάλυπτα και μαζικές  παρακολουθ΄σηεις  τηλεφώνων  , δικτύων .Η/Υ είχε  την έγκριση ή την Εντολή του ίδιου του  Αμερικανού προέδρου  Μπάρακ Ομπάμα, όλπως χαρακτηριστικά  είπε  πριν  από λίγο  στο ΜΕΓΚΑ ο  ανταποκριτής του  στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

  • Οι αποκαλύψεις έρχονται σε συνέχεια αυτών του Έντουαρντ Σνόουντεν ότι η NSA, αλλά και η βρετανική CGHQ, παρακολουθούν έναν τεράστιο όγκο συνδιαλέξεων, email και άλλων επικοινωνιών, πολύ πιθανόν σε κάποιας μορφής συνεργασία με μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες.

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ, ανέβασε τους τόνους μιλώντας για «ψυχροπολεμικές τακτικές» από την πλευρά των ΗΠΑ κατά των συμμάχων της.

  • «Είναι αδιανόητο ότι οι φίλοι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς» τόνισε και ζήτησε «άμεση και πλήρη απάντηση» σχετικά με το δημοσίευμα.
«Χρειαζόμαστε πιο ακριβείς πληροφορίες», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και ανέφερε ότι, αν αληθεύει, πρόκειται «για τεράστιο σκάνδαλο που θα είναι τεράστιο βάρος στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ».

                           Ευρύ πλέγμα παρακολουθήσεων

Το Spiegel γράφει στο τεύχος της Δευτέρας ότι η NSA είχε τοποθετήσει κοριούς στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ είχε διεισδύσει στο υπολογιστικό δίκτυο των γραφείων. Ακόμη φέρεται να παρακολουθούσε γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται η NSA παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και sms στη Γερμανία. Από το υλικό αποθήκευε τα μεταδεδομένα (ποιος συνομίλησε με ποιον και πότε) αλλά όχι το περιεχόμενο.

Πρόκειται για έκταση παρακολούθησης που δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά, τις «κανονικές» ημέρες, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο διαδίκτυο, αριθμός που αυξάνονταν σημαντικά σε μέρες αιχμής. 
Πηγή:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου