Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η επίθεση της 17Ν με αυτοσχέδια ρουκέτα κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη το 1999



Η οικία  του Γερμανού πρεσβευτή στην  Αθήνα   είχε  ξαναγίνει "στόχος" τρομοκρατών .
Τότε της 17Ν , η οποία  την Κυριακή 16 Μαΐου 1999, στις 22.55, εκτόξευσε  ρουκέτα κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη Καρλ Χάινς Κούνα, στο Χαλάνδρι (Εθνικής Αντιστάσεως 52).
 Η ρουκέτα καρφώθηκε στη στέγη του διώροφου σπιτιού.
 Η πυροδότηση έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της οργάνωσης. Η επίθεση έγινε από τον προαύλιο χώρο τής απέναντι πολυκατοικίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 63. Το κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla (μοντέλο 1979), χρώματος λευκού (λευκό Toyota Corolla μοντέλο 1976 είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση και στις 5 Μαΐου στο τριπλό χτύπημα με ρουκέτες στον Πειραιά), βρέθηκε στη 1 το μεσημέρι της επόμενης μέρας στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μεσογείου στο Χαλάνδρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την κατοικία του Γερμανού πρέσβη. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί την ίδια μέρα του χτυπήματος χωρίς να αλλαχτούν οι πινακίδες.
Τότε η  17Ν άφησε  για πρώτη φορά ίχνη: Μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίστηκαν και σε απόσταση τριών μέτρων από το σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας. ΄Οπως  αναφέρει  tovima.gr  "Η Αστυνομία εκτιμούσε ότι δύο ήταν οι τραυματισμένοι τρομοκράτες και ότι «οι κηλίδες στο πεζοδρόμιο και στο αυτοκίνητο είναι το σημαντικότερο εύρημα ύστερα από 24 χρόνια». Εκτιμούσαν ότι ανάμεσα στους δράστες ήταν ο «γέρος με την τραγιάσκα της 17Ν, ο οποίος ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης (ο υπ' αριθμόν ένα εκτελεστής) και διακρίνεται για την εκτελεστική του δεινότητα και τις χαμαιλεοντικές μεταμφιέσεις του και είχε εμφανιστεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές στο παρελθόν». Επίσης, η Αστυνομία διέρρεε ότι «έχει εντοπιστεί η κλινική στην οποία μεταφέρθηκε ο τραυματισμένος τρομοκράτης προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μετά τον τραυματισμό του». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «έφθασε στην κλινική αξιοποιώντας τόσο τις πληροφορίες που της παρασχέθηκαν από το ιατρικό προσωπικό όσο και τη διασταύρωση των ονομάτων των ατόμων που εισήχθησαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα την ημέρα της επίθεσης,καθώς επίσης και την επομένη, με τις διευθύνσεις που δηλώθηκαν ως τόποι κατοικίας»σχολίαζαν τα τότε ρεπορτάζ. Τι έλεγε η 17Ν
Στην προκήρυξη για τη δολοφονία του Σόντερς (δημοσιεύτηκε στις 9.6.2000), η 17Ν ανέλαβε αναδρομικά την ευθύνη για την επίθεση και υποστήριξε ότι η Αστυνομία δεν διαθέτει DNA μέλους της, διακωμωδώντας ταυτόχρονα την ανικανότητά της. Συγκεκριμένα, η 17Ν εξηγούσε τι έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί αν είχαν στα χέρια τους αίμα από τραυματισμό μέλους της: «Εχουν, λένε, το DNA ενός μέλους της 17Ν αλλά δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν άμεσα ελέγχοντας 10 εκατομμύρια Ελληνες. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι περνάνε τον κόσμο για ηλίθιο. Από τη μια ισχυρίζονται ότι κατέχουν ολιγομελή λίστα μελών κι από την άλλη μιλάνε για όλο τον πληθυσμό. Αν όμως κάποια μυστική υπηρεσία, στοιχειωδώς σοβαρή, κατείχε ένα τέτοιο στοιχείο όπως το DNA θα λειτουργούσε τελείως διαφορετικά. Θα προσπαθούσε με κάποιο απλό αλλά καλυμμένο τρόπο (π.χ. παίρνοντας τη νύχτα από το αυτοκίνητο του υπόπτου τρίχες που αφήνουν όλοι από τα μαλλιά τους, για να μη μιλήσουμε για πιο εξελιγμένες μεθόδους) να εξακριβώσουν σε ποιον ανήκε το DNA, αφού ο αριθμός των υπόπτων είναι περιορισμένος. Και τότε θα 'χαν κάνει το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα. Γιατί θα 'ταν απολύτως σίγουροι ότι ο ύποπτος είναι και μέλος.Θα συγκέντρωναν σ' αυτόν όλες τους τις δυνάμεις, ρίχνοντας τους καλύτερους πράκτορες και τα τελειότερα μέσα, στήνοντας μια επιστημονική παρακολούθηση από μη κινητά σημεία και θα έφταναν και σε άλλα μέλη και σε σημαντικό χτύπημά μας!». Τι έλεγαν οι εφημερίδες
«Ακουμπάνε το DNA της 17Ν», «Κηλίδες αίματος και στο κλεμμένο ΙΧ» έγραφαν οι εφημερίδες της 18.5.1999. Σήμερα
Η Αστυνομία διαθέτει την ομολογία του Βασίλη Ξηρού, ο οποίος στην προανακριτική του κατάθεση ομολόγησε ότι συμμετείχε στις παραπάνω εγκληματικές πράξεις. Από την κατάθεσή του προκύπτει ότι συμμετείχαν και οι Δημήτρης Κουφοντίνας και ΣάββαςΞηρός: «Οταν πηγαίναμε προς το σπίτι του γερμανού πρέσβη, δεν θυμάμαι σε ποια περιοχή, οδηγούσε ο "Λουκάς", εγώ καθόμουν πίσω και ο Σάββας στη θέση του συνοδηγού.Οταν φθάσαμε κοντά στο σπίτι βγήκαμε και οι τρεις έξω από το αυτοκίνητο. Τότε ο Σάββας πήρε μέσα από το σακίδιο, που το είχε στο πίσω κάθισμα, μια πλαστική σωλήνα που είχε μέσα έτοιμη μια ρουκέτα, την έπιασε στα δυο του χέρια από τη δεξιά πλευρά και ο ίδιος πάτησε το μπουτόν πυροδότησης. Εκείνη τη στιγμή έσκασε η σωλήνα και ο Σάββας χτύπησε στο δεξί του χέρι και λίγο στο πρόσωπο. Ο Σάββας φορούσε μια τραγιάσκα η οποία του έφυγε από το κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Αμέσως μαζέψαμε ό,τι προλάβαμε, ο "Λουκάς" μπήκε στη θέση του οδηγού και εγώ με τον Σάββα καθήσαμε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα ο Σάββας κάθησε πίσω από τη θέση του οδηγού και εγώ πίσω από αυτή του συνοδηγού. Με χαρτοπετσέτες προσπαθούσα να σταματήσω το αίμα που έτρεχε από τα δάχτυλα του δεξιού χεριού του αδελφού μου. Εκεί ο Σάββας, αφού έφτιαξε το χέρι του με τις χαρτοπετσέτες, είπε στον "Λουκά" ότι είναι εντάξει και φύγαμε».
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου