Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Οι «58», ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μεταβατικός πρωθυπουργός αλά ...Παπαδήμος…






Στο τελευταίο τεύχος (219ο) του περιοδικού «Επίκαιρα» δημοσιεύεται ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη με τον τίτλο « Ευσεβείς πόθοι των 58 για μεταβατική κυβέρνηση χωρίς εκλογές».
 Ο τίτλος είναι εύγλωττος και συνδέει ευθέως την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, ουσιαστικά του εκσυγχρονιστικού και σημιτικού μπλοκ μέσω της απορρόφησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τα σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού από την παρούσα βουλή. 
Εκείνο που έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτά αποτυπώνονται ως μέρος ενός σχεδιασμού στο πλαίσιο μιας μετάβασης που θα φέρει στην κυβερνητική εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός εκ πρώτης όψεως παράδοξο.
Πιο συγκεκριμένα τα «Επίκαιρα» σημειώνουν ότι στόχος της κίνησης των «58» είναι μετά από τυχόν ήττα της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά στις ευρωεκλογές να θέσουν θέμα αλλαγής πρωθυπουργού και «συγκρότησης κυβέρνησης προσωπικοτήτων από την παρούσα Βουλή και να αποτελέσει γέφυρα που θα προετοιμάσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά από εκλογές». Επιπλέον στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται επίκληση ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και με βάση αυτές τις ζυμώσεις αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος μια μεταβατική κυβέρνηση ολίγων μηνών με επικρατέστερο υποψήφιο για πρωθυπουργό τον Τάσο Γιαννίτση προκειμένου να κλείσει την τελική συμφωνία με τους Γερμανούς για το χρέος και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Σύμφωνα με άλλο άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού αυτή την εκτίμηση για το ρόλο των «58» φαίνεται να συμμερίζονται και «βενιζελικά» στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την κίνηση των «58», ως «δεξαμενή απ’ την οποία μπορεί να επιλεγεί μια λύση τύπου Παπαδήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου