Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δεν χρειάζονται πάντα επικυρωμένα αντίγραφα ,αλλά τα ...ζητούν, ταλαιπωρώντας; χιλιάδες πολίτες!

Προσθήκη λεζάντας
Η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" στοσημερινό φύλλο της  αναφέρεται στο τέρας 
της γραφειοκρατίας και μάλιστα 
στην πτυχή εκείνη ,που αφορά την  ... επικύρωση  φωτοαντιγράφων!
Κι αυτό  ενώ μία  "καθαρή" φωτοτυπία αρκεί σε πολλές συναλλαγές μας με το Δημόσιο και
δεν χρειάζεται να προσφεύγουμε στα ΚΕΠ για επικύρωση εγγράφων.

΄Ηδη, από την περασμένη άνοιξη η δημόσια διοίκηση βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διευκόλυνση των συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργήθηκε η υποχρέωση επικύρωσης στις φωτοτυπίες εγγράφων που έχουν εκδοθεί από δημόσιες υπηρεσίες. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να προσκομίσει σε οποιαδήποτε υπηρεσία μια απλή φωτοτυπία, π.χ. ενός πιστοποιητικού γέννησης, η οποία δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένη, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. 
Η εγκύκλιος αφορά το σύνολο των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο.
 Οι πολίτες μπορούν να προσκομίζουν αντίγραφα δημόσιων εγγράφων σε δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες που δεν αποτελούν αμιγώς διοικητικές αρχές, όπως είναι τα δικαστήρια (όλων των βαθμών), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, οι μουφτείες κ.λπ.

Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πέντε μήνες μετά την έκδοση της εγκυκλίου, αναρίθμητες υπηρεσίες εξακολουθούν να ζητούν επικυρώσεις σε αντίγραφα, τα οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοθέτη, δεν χρειάζονται πλέον. «Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η πρόβλεψη αυτή, γιατί απαιτείται, μεταξύ άλλων,  αλλαγή της αντίληψης του συναλλασσόμενου, ο οποίος ακόμη δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Παν. Καρκατσούλης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι η εγκύκλιος θα πρέπει να εφαρμόζεται παντού και όπου δεν γίνεται θα πρέπει οι πολίτες να προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες.Για καταγγελίες στο 2032158800
. Σε περίπτωση άρνησης εφαρμογής του νόμου 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α΄/23-3-2014), που απαλλάσσει τον πολίτη από την υποχρέωση επικύρωσης αντιγράφων δημοσίων εγγράφων, μπορεί ο πολίτης να προχωρήσει σε καταγγελία στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο τηλέφωνο 2032158800 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://rns.seedd gr/PortalCont/Inet/z001ProtalContatsadd.asp.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου