Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Εργασιακές συνθήκες "γαλέρας" στην Amazon , που είχε καλλιεργήσει το μύθο πως να εργάζεσαι σ΄αυτήν είναι σαν να ζεις στη "γη της επαγγελίας'... ...


 Εργασιακές συνθήκες "γαλέρας"   στην Amazon ....
Το να εργάζεσαι στην Amazon, ίσως δεν είναι τελικά κάτι τόσο ονειρεμένο...Οι κορυφαίες εταιρείες της τεχνολογίας απασχολούν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας με ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που διατηρούν ή συνεργάζονται, συνθήκες οι οποίες κάθε άλλο παρά καλές θεωρούνται για τους εργαζομένους σ' αυτά. 
Τώρα, ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες στο κομμάτι της λιανικής, ο τεχνολογικός κολοσσός που ονομάζεται Amazon, αντιμετωπίζει κριτική όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας ακόμη και στα κεντρικά της γραφεία στο Seattle.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ των New York Times είναι αποκαλυπτικό και "εκθέτει" την Amazon, παίρνοντας συνεντεύξεις από πάνω από 100 εργαζομένους στην εταιρεία (πρώην και νυν) και δημοσιεύοντας ένα άρθρο που δεν αφήνει περιθώρια να πιστέψουμε ότι όλα είναι ρόδινα για τους υπαλλήλους του Jeff Bezos.Με στόχο τη μέγιστη απόδοση, οι συνθήκες εργασίας για τα "Amabots" (τα "ρομπότ" δηλαδή της Amazon όπως χαρακτηρίζουν κάποιοι τους εργαζομένους σ' αυτήν), κάθε άλλο παρά ιδανικές μπορεί να θεωρηθούν σε κάποιες περιπτώσεις.
  • Το πρότυπο ενός "σωστού" υπαλλήλου θεωρείται κάποιος που πρέπει να εργάζεται για πάρα πολλές ώρες κάθε ημέρα, σπάνια παίρνει άδειες και φεύγει διακοπές και δεν πρέπει να διαμαρτύρεται ποτέ για το φόρτο εργασίας του. 
  • Οι managers πρέπει να απαντούν στα επαγγελματικά emails που τους αποστέλλονται ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, ενώ, αν δεν ανταποκριθούν εγκαίρως, ειδοποιούνται με γραπτά μηνύματα ότι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις εκκρεμότητές τους.
  •  Τα μέλη κάθε ομάδας αξιολογούνται κάθε χρόνο και όσοι έχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες απομακρύνονται, κάτι που κάνει το περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό. Είναι διαθέσιμο μάλιστα ακόμη και ειδικό online εργαλείο (το Anytime Feedback Tool) με τη βοήθεια του οποίου κάποιος εργαζόμενος μπορεί να "καταδώσει" ανώνυμα τον άλλο, αν π.χ. αργήσει στο μεσημεριανό του διάλειμμα ή φύγει νωρίς από την εργασία του.
Σε τέτοιες συνθήκες εργασίες, οι ευκαιρίες για προσωπική ζωή στους εργαζομένους είναι πρακτικά ανύπαρκτες, καθώς όσοι θέλουν να παραμείνουν σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον θέτουν τη δουλειά ως απόλυτη προτεραιότητα. Πολλές φορές εργαζόμενοι δέχονται κριτική επειδή έλειψαν λόγω ασθένειας ή λόγω οικογενειακών προβλημάτων. 
Ακόμη και εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν αντιμετωπίσει χαμηλές αξιολογήσεις λόγω της απουσίας τους.
Και μπορεί από την Amazon να θεωρούν αυτές τις συνθήκες απαραίτητες για τη διατήρηση ενός κολοσσού με αφοσιωμένους υπαλλήλους που θα κρατούν ψηλά την παραγωγικότητα της εταιρείας και κάποιοι να πιστεύουν ότι σε τόσο υψηλό επίπεδο επιβιώνουν μόνο όσοι έχουν "γερό στομάχι", ωστόσο πολλοί υπάλληλοι φυσικά δεν αντέχουν την υπερβολική πίεση και συνθήκες εργασίας σαν αυτές που περιγράψψαμε, έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγούνται σε συναισθηματική κατάρρευση και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. 
Αρκετοί εγκαταλείπουν την εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν πρόκειται για έναν από τους κολοσσούς της τεχνολογίας που προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και χτίζει ένα πολύ καλό βιογραφικό.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ των New York Times, που αποδεικνύει πώς μερικές φορές μία εργασία που μπορεί από κάποιους να θεωρείται "αξιοζήλευτη", σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ίσως δεν είναι τελικά τόσο ονειρική όσο κάποιοι πιστεύουν...

by Christine Kitsati
Πηγή: nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου