Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο Ψυχάρης πετάει το γάντι στον Τσίπρα: “Εκλογές; Γιατί όχι;”




Ο Ψυχάρης πετάει το γάντι στον Τσίπρα: “Εκλογές; Γιατί όχι;”

Γεράσιμος Σπυράκης  (http://ysterografa.gr )
Οι σχέσεις του Συγκροτήματος Λαμπράκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρασαν από… περίεργες φάσεις. 
Στην αρχή, ο Σταύρος Ψυχάρης είχε καλωσορίσει την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, με επικά πρωτοσέλιδα στο “Βήμα της Κυριακής” και στα “Νέα”, στη συνέχεια ωστόσο πέρασε στο αντάρτικο, όταν διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετώπιζε ως τον αδύναμο κρίκο της λεγόμενης διαπλοκής των ΜΜΕ.

Σήμερα, με κύριο άρθρο του στην πρώτη σελίδα του “Βήματος της Κυριακής”, ο Σταύρος Ψυχάρης πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, και τον προτρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, στη σκιά της μάχης κυβέρνησης-μιντιαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και της αναδιάταξης δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο έμπειρος εκδότης σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής, στο σημερινό άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής”:

“Δυο λέξεις κρέμονται πάνω από τα ελληνικά κόμματα σαν αγχόνη: πρόωρες εκλογές. Όλα τα κόμματα της Βουλής με δηλώσεις αποδοκιμάζουν κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι απρόθυμοι να ξαναπάνε στις κάλπες, απογοητευμένοι προφανώς από την απόδοση και τη μετεκλογική συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων.

Το οξύμωρο της υποθέσεως είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αποκλείουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη κι αν θρυμματιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει να έχουμε το αντίθετο της δεδηλωμένης, με τα κόμματα να αρνούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση οποιασδήποτε μορφής και συνεργασίας.

Είναι καταφανές ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στην πολιτική ζωή, ακυβερνησία, που θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε ανήκεστο βλάβη. Ας σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε οκτώ κόμματα απαιτούν ενδεχομένως περισσότερο χρόνο από όσον χρειάζεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με λίγα λόγια, το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ανατρέπεται από τη μελέτη όλων των “τεχνικών” δεδομένων. Ούτε ο κ. Τσίπρας, που θα ήθελε συναίνεση όλων των άλλων με συμμετοχή τους σε ουσιαστικό imperium, ούτε οι μαξιμαλιστικές απόψεις του κ. Λεβέντη, ούτε η φαντασία του κ. Θεοδωράκη μπορούν να δώσουν λύση.

Η Δημοκρατία όμως δεν έχει αδιέξοδα. Εκλογές; Γιατί όχι;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου