Προσθήκη λεζάντας |
Το χρονικό του Ολοκαυτώματος
Τον Σεπτέμβριο του 1943, μετά την εκτέλεση από ομάδα ανταρτών των δυο Γερμανών στρατιωτών του φυλακίου που είχαν εγκαταστήσει οι κατακτητές στο ορεινό και πανέμορφο χωριό της Σύμης, ο γερμανός στρατηγός, διοικητής Φρουρίου Κρήτης, Μίλερ, σε διαταγή του προς τις στρατιωτικές δυνάμεις που εστάλησαν στη Βιάννο, αναφέρει:
«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου, εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών και όλους όσους συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».
Εκτελώντας τη διαταγή του Μίλερ, στις 12 του ίδιου μήνα, ένας γερμανικός λόχος κινήθηκε προς τη Σύμη για να πάρει εκδίκηση για τους δυο Γερμανούς που εκτελέστηκαν.
Οι αντάρτες, είχαν οχυρωθεί στο στενό πέρασμα «Κορνιαχτός» και στην μάχη που ακολούθησε οι Γερμανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν θα μείνουν στην Ιστορία σαν μια από τις πλέον κτηνώδεις πράξεις των Ναζί στην Κρήτη.
Την 14η Σεπτεμβρίου πολυπληθείς γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν από το Ηράκλειο προς την περιοχή της Βιάννου και, αμέσως μετά τις μαζικές εκτελέσεις του άμαχου πληθυσμού, αφού λεηλάτησαν τα χωριά, τους έβαλαν φωτιά.
Τριακόσιοι εξήντα ένας (361) πατριώτες στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Έκτοτε, τα χωριά της Βιάννου λέγονται και «Καϋμένα Χωριά».
Την επομένη 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού, οι Γερμανοί μάζεψαν στο ιστορικό κτίριο του Γυμνασίου Βιάννου 500 ακόμη πατριώτες, τους οποίους επρόκειτο να εκτελέσουν. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και του αρχιμανδρίτη και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αναγνωρίστηκε από την πολιτεία και η 14η Σεπτεμβρίου είναι για το Δήμο Βιάννου «Τοπική Εορτή Εθνικής Σημασίας».
http://viannos-holocaust.gr/index.php/el/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου