Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία προκαλεί: μουεζίνης απηύθυνε κάλεσμα για ισλαμική προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία...





Πρωτοφανής πρόκληση από την Τουρκία.

Μουεζίνης κάλεσε για πρώτη φορά- μετά από 85 χρόνια -σε ισλαμική προσευχή από μέσα από την Αγία Σοφία, παραβιάζοντας τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρών ήταν μάλιστα ο επικεφαλής του γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται για τυχαίο, αλλά για οργανωμένο γεγονός.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος», δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ευστράτιος Ευθυμίου.

Ο κ. Ευθυμίου τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα «μείζονος σημασίας» που άπτεται «της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό». «Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία», υπογραμμίζει.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις από την ελληνική διπλωματία.

Το ΥΠΕΞ έχει στο παρελθόν προβεί σε σειρά κινήσεων στη διεθνή κοινότητα και προς την UNESCO ώστε να meluei στο προσκήνιο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας,
Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου