Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ο τρομακτικός χάρτης των διώξεων στην Τουρκία



Συντάκτης:
Χρήστος Καλλιμάνης


81.704 δημόσιοι λειτουργοί κυνηγήθηκαν, 15.846 άνθρωποι κρατήθηκαν, 
8.133 συνελήφθησαν, 
1.043 σχολεία, 35 νοσοκομεία, 1.229 οργανώσεις και ιδρύματα, 150 μέσα ενημέρωσης και 15 πανεπιστήμια έκλεισαν. 
  Αυτά είναι τα νούμερα της «δημοκρατικής» αντεπίθεσης του Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. 
Και ο κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει.

Σε μια χώρα όπου οι δημοκρατικές ελευθερίες δοκιμάζονταν εδώ και χρόνια, η κατάσταση την οποία έχει επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του τείνει να θυμίζει άλλου τύπου καθεστώτα.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά αμείλικτοι και αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τη στιγμή που η Άγκυρα απορρίπτει τις όποιες συστάσεις, καταγγελίες και προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τους υπόλοιπους συμμάχους, ενώ, στο εσωτερικό δεν ακούγεται πλέον σχεδόν καμία αντίθετη φωνή.

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα δίνει η ιστοσελίδα turkeypurge.com που έχει δημιουργηθεί για να καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των μαζικών εκκαθαρίσεων.




Ανάμεσα στα θύματα των μαζικών εκκαθαρίσεων είναι και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, στα οποία, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος έδειχνε πάντα μια σαφή... προτίμηση.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και αναλυτής, Μαχίρ Ζεϊνάλοφ, ο οποίος εργάζεται στην Huffington Post και το δίκτυο Al Arabiya έχει κάνει σήμερα μια σειρά από αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter οι οποίες απεικονίζουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική δημοκρατία.

Πρόκειται για τις εικόνες και τα βιογραφικά των Τούρκων δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για την αφρόκρεμα της δημοσιογραφίας, αλλά και της διανόησης της χώρας.

Μαχόμενοι δημοσιογράφοι και κορυφαίοι συγγραφείς οι περισσότεροι που ενοχλούσαν με τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τις ερωτήσεις τους την κυβέρνηση Ερντογάν.



Εκτός από τους είκοσι συλληφθέντες δημοσιογράφους άλλοι 11 καταζητούμενοι φέρεται να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Στις 25 Ιουλίου είχαν εκδοθεί εντάλματα για 42 δημοσιογράφους, από τους οποίους οι 21 συνελήφθησαν νωρίτερα.

Αναφορικά με το ζήτημα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να... διευκρινίσει ότι οι συλληφθέντες «δεν είναι πραγματικοί δημοσιογράφοι».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το πραξικόπημα ίσως να είχε πετύχει εάν δεν είχαν σημειωθεί εκκαθαρίσεις γκιουλενιστών σε αστυνομία και δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια.
efsyn.gr , 29.07.16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου