Κι αν για τους υπολοίπους ήταν απλώς μια στιγμή ατυχίας, για τον Σαμαρά ήταν μια αποστολή ζωής που έληξε άδοξα.
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός:
- διέσχιζε τις ΗΠΑ κυνηγώντας... ανεμοστρόβιλους. Μάλιστα, ήταν ένας από τους γνωστότερους και περισσότερο καταξιωμένους «κυνηγούς» στον κόσμο.
Οι περιπέτειές του είχαν γίνει και σειρά στην τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον ίδιο (λόγος για τη σειρά Storm Chasers στο Discovery Channel) ενώ αυτός είχε στο παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε άλλα MME (7News, National Geographic) καθώς και σε εταιρείες-κολοσσούς όπως η Boeing.
Οσοι τον γνώριζαν, μιλούν όχι για έναν παράτολμο κυνηγό του κινδύνου αλλά για έναν σοβαρό επιστήμονα, ο οποίος ήθελε να αναλύσει τον ανεμοστρόβιλο ως φαινόμενο και πάντοτε έπαιρνε προφυλάξεις.
Εφοδιασμένος με μετεωρολογικά όργανα, κάμερες και ειδικούς μετρητές (κάποιους από τους οποίους μάλιστα είχε κατασκευάσει ο ίδιος), ο Σαμαράς κυριολεκτικά έτρεχε πίσω από τους ανεμοστρόβιλους με στόχο να συλλέξει όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα γι' αυτούς.
Το 2003, στη Νότιο Ντακότα, είχε καταφέρει, με έναν ειδικό μετρητή πίεσης, να προσεγγίσει τόσο πολύ τον ανεμοστρόβιλο ώστε σημείωσε ρεκόρ Γκίνες (για τη μέτρηση της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης μέσα σε κυκλώνα) ενώ θα μείνει στην Ιστορία και ως ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει σκηνές βίντεο κυριολεκτικά μέσα από ανεμοστρόβιλο (το 2004, χάρη σε ένα εργαλείο που είχε κατασκευάσει ο ίδιος).
Πέρα από τον Τιμ Σαμαρά, τη ζωή τους έχασαν την περασμένη Παρασκευή στην Οκλαχόμα και οι άλλοι δύο άνδρες που «κυνηγούσαν» μαζί με τον 55χρονο: ο 24χρονος γιος του, Πολ Σαμαράς, και ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του, Καρλ Γιανγκ.
Πηγή:ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου