Πιο αναλυτικά, η Ιταλία στο σύνολό της από το 2000 μέχρι το 2013 σημείωσε ανάπτυξη 20,6%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν 24%.Η Κάτω Ιταλία, με την οποία ασχολείται κατά παράδοση το Svimez στις έρευνές του, παρουσίασε ανάπτυξη η οποία δεν ξεπέρασε το 13%.
«Η νότια Ιταλία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια πραγματική βιομηχανική ερημοποίηση. Εξαιτίας της απουσίας ανθρώπινων, χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών πόρων, το κομμάτι αυτό της χώρας μπορεί να μην καταφέρει να επωφεληθεί της οικονομικής ανάκαμψης και η κυκλική οικονομική κρίση να μετατραπεί έτσι σε μόνιμη υποανάπτυξη», τονίζεται στην έκθεση.
«Η Κάτω Ιταλία πληρώνει τόσο τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, όσο και τη μείωση των βιομηχανικών επενδύσεων», υπογραμμίζει το Svimez, σύμφωνα με το οποίο «η Ιταλία είναι μια χώρα με έντονες ανισότητες, στην οποία ο Νότος χάνει συνεχώς έδαφος. Κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι, για έβδομη συνεχή χρονιά, το ΑΕΠ των νότιων περιφερειών της έχει αρνητικό πρόσημο».
Το 2014 σχεδόν το 62% των νότιων Ιταλών δήλωσε ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 12.000 ευρώ, ενώ στον ιταλικό Βορρά μόνο το 28,5% των κατοίκων είχε συνολικές απολαβές που κινήθηκαν στο συγκεκριμένο επίπεδο.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου