Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το φορολογικό της ΕΛΛΑΔΑΣ και η... Δίκη της Νυρεμβέργης



Από :imerisia.gr , Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
 Η τρόικα απαίτησε με το νέο φορολογικό πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προέλθουν από μία καθημαγμένη κοινωνία και μία διαλυμένη και θνήσκουσα αγορά.
Ενα περιστατικό από τη Δίκη της Νυρεμβέργης θυμίζει το φορολογικό και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες για τη σύνταξή του.
Τότε, στην ιστορική αυτή δίκη, ο συνήγορος κατηγορουμένου για να απαλλάξει τον πελάτη του από τις ευθύνες επικαλέσθηκε ότι αυτός δεν έχει σώας τας φρένας του.
Και προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του επικαλέσθηκε την αδυναμία του κατηγορουμένου να σχηματίσει μία πρόταση που να περιέχει τις λέξεις «κυνηγός», «χωράφι» και «λαγός».

Εξι μήνες τώρα στην Ελλάδα, ολόκληρο επιτελείο αδυνατεί να σχηματίσει με λογική σειρά έναν φορολογικό κώδικα.
Πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό, ράβει-ξηλώνει κάθε ημέρα διατάξεις χωρίς αποτέλεσμα, αλλάζει ολόκληρα εδάφια, αλλά στο τέλος η... πρόταση δεν βγάζει νόημα.
  • Τη μία ξεχνά να προσδιορίσει το αφορολόγητο όριο, την άλλη σπεύδει να αυξήσει υπέρογκα τον συντελεστή φορολογίας για τα χαμηλά εισοδήματα και να τον μειώσει για τα υψηλά και την τελευταία στιγμή θυμάται τις αποδείξεις για τις δαπάνες.
Και αφού καταλήγει σε ένα κείμενο διατάξεων που ούτε πρωτοετείς φοιτητές σχολής λογιστών επαρχιακού ΤΕΙ θα συνέτασσαν με τόση προχειρότητα και άγνοια, διαπιστώνεται ότι για το ίδιο εισόδημα, ένας μισθωτός πληρώνει περισσότερο φόρο από έναν ελεύθερο επαγγελματία.
  • Τραγελαφικά πράγματα, δηλαδή, σε μία χώρα η οποία τρία χρόνια τώρα πορεύεται στον δρόμο της χρεοκοπίας και αγωνίζεται να αποτρέψει την καταστροφή.
Και φαντάζει ακόμη πιο δραματικό το γεγονός, καθώς η όλη αυτή προσπάθεια για νέο φορολογικό σύστημα διαφημίστηκε ως «μεταρρύθμιση» και πολλοί εναπόθεσαν τις ελπίδες σε αυτή την αλλαγή, για ένα δικαιότερο και αποτελεσματικό κράτος. 
  1. Προφανώς οι «συντάκτες» έπαθαν «βέρτιγκο» και μέσα στη σύγχυση αδυνατούν να κάνουν μία σωστή πρόταση. Ο λόγος απλός.
 Η τρόικα απαίτησε με το νέο φορολογικό πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προέλθουν από μία καθημαγμένη κοινωνία και μία διαλυμένη και θνήσκουσα αγορά.
  • Ετσι, μέσα στην παραζάλη όλοι αυτοί πασχίζουν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα και ακολουθούν μία πολιτική που επιμένει στην άντληση εσόδων από τα ήδη δηλωμένα εισοδήματα και όχι από τη σύλληψη των αδήλωτων εισοδημάτων.
Συνεπώς είναι επόμενο με τις τρεις λέξεις «κυνηγός, χωράφι και λαγός» να μη μπορούν να σχηματίσουν μία λογική πρόταση. O «κυνηγός» της φοροδιαφυγής δεν υπάρχει ή έμεινε από φυσίγγια...
Και η πρόταση δεν βγάζει νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου