Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πάνω από 140 δισ. ευρώ τα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού !



Γράφει ο Τάσος Μαντικίδης  στο tovima.gr
Παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008 που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι οικονομικές ελίτ αυτού του πλανήτη κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 18.000 οικογένειες, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες, που διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω των τμημάτων των ελληνικών τραπεζών είδαν την περιουσία τους να μεγαλώνει.
             Ειδική έρευνα
Παράλληλα, εκτιμάται σήμερα πως με συντηρητικούς υπολογισμούς, ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%-40% εξ αυτών αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα. «Ισως το ποσό που είναι επενδεδυμένο από Ελληνες σε διάφορα ενεργητικά στο εξωτερικό να πλησιάζει τα 150 δισ. ευρώ» ανέφερε στέλεχος μεγάλης τράπεζας με βαθιά γνώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελβετίας.
Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει, πως ειδική έρευνα διεθνούς οίκου υπολόγισε ότι το 2008, πριν δηλαδή από την κορύφωση της μεγάλης κρίσης, υπήρχαν στην Ελβετία ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια επενδεδυμένα σε διάφορα ενεργητικά ύψους 120 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη στην Ελβετία που διαχειρίζονταν σημαντικά ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια υπολόγιζαν ότι το συνολικό ποσό ίσως να είναι μεγαλύτερο.

Τοποθετήσεις
Δεδομένου τώρα ότι οι αξίες ανέκαμψαν τα τελευταία χρόνια και έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες της κρίσης και ότι από τα 70 δισ. ευρώ μειώσεις των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών στα χρόνια του μνημονίου τα 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατευθύνθηκαν για επενδυτικούς σκοπούς στο εξωτερικό, τότε το συνολικό ποσό των ελληνικών συμφερόντων τοποθετήσεων στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία δείχνει εύλογα να κυμαίνεται στα 150 δισ. ευρω.
«Προφανώς το ποσό αυτό δεν αφορά απλές καταθέσεις, όπως αναφέρεται κατά καιρούς, καθώς αυτοί που διαθέτουν τέτοιες περιουσίες προφανώς και επενδύουν με καλύτερο τρόπο τα χρήματά τους» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι οι τοποθετήσεις σε καταθετικά προϊόντα δεν ξεπερνούν το 35% του χαρτοφυλακίου τους.
Συνολικά πάντως οι κροίσοι αυτού του κόσμου συνεχίζουν να αυξάνουν την περιουσία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει της τελευταίας έρευνας για τον πλούτο από τη Wealth-X, μια εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου για λογαριασμό και των τμημάτων αξιοποίησης περιουσίας των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, αλλά και στοιχείων της ελβετικής τράπεζας UBS, οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 60% περίπου και από 1.360 άτομα το 2009 έφθασαν τα  2.170 το 2013 και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2.356 άτομα το 2014.
  Για περισσότερα στο tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου