Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο Μεγάλος Αδελφός της Αγγλίας υπέκλεψε φωτογραφίες εκατομμυρίων χρηστών της Yahoo!




Σάλος  από τη νέα αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Αγγλίας (GCHQ), με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), έχει υποκλέψει φωτογραφίες από εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο μέσα από τις κάμερες των υπολογιστών τους (webcams).
Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της GCHQ που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 2008 και του 2010, είχε στηθεί ένα πρόγραμμα παρακολουθήσεων με την κωδική ονομασία Optic Nerve (Οπτικό Νεύρο).

Στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης συλλέγονταν φωτογραφίες χρηστών της Yahoo! όταν εκείνοι έκαναν βιντεοσυνδιαλέξεις με άλλους χρήστες μέσω της υπηρεσίας Yahoo! Messenger.

Σε μια περίοδο έξι μηνών, μόνο το 2008, η GCHQ συνέλεξε φωτογραφίες από περισσότερους από 1,8 εκατ. λογαριασμούς χρηστών της Yahoo! σε όλο τον κόσμο.
Σε πολλές φωτογραφίες οι χρήστες εικονίζονταν γυμνοί σε άσεμνες πόζες, καθώς οι βιντεοσυνδιαλέξεις τους είχαν σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η λειτουργία του Optic Nerve προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που έδωσε στον Guardian ο πρώην σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή το 2008 και ήταν ενεργό τουλάχιστον μέχρι το 2012.
Πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου