Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο μεγάλος εκβιασμός από την BlackRock και η ευκαιρία που περίμεναν για ν΄αρπάξουν χιλιάδες ακίνητα για ένα "κομμάτι ψωμί!"...


Λάρι Φινκ: ο άνθρωπος πίσω από τον κολοσσό της BlackRock, αποτελεί την ενσάρκωση του αμερικάνικου ονείρου
Λάρι Φινκ: ο άνθρωπος πίσω από τον κολοσσό της BlackRock
Αν και τρεις φορές ως τώρα
 η BlackRock έχει εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για έρευνες και μελέτες, μας «βγάζει» ως την πιο επικίνδυνη χώρα για χρεοκοπία!!!
Στόχος τους είναι να «φάνε» φτηνά  κόκκινα δάνεια, σπίτια και εταιρείες, αξίας πολλών ΔΙΣ ευερώ..Αντί πινακίου φακής...
Γράφει ο Αλέξανδρος Κασιμάτης (protothema.gr)
«Tι παιχνίδι παίζει η ΒlackRock;». Το ερώτημα αυτό πλανιέται σε κυβερνητικά, τραπεζικά και επιχειρηματικά γραφεία μετά την τελευταία ψυχρολουσία που δέχτηκε η χώρα από τον αμερικανικό οίκο.
Την περασμένη Τρίτη η ΒlackRock ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μελέτης που διαμορφώνει βάσει των δημοσιονομικών στοιχείων της κάθε χώρας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από χρεοκοπία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ήταν κυριολεκτικά σοκαριστικά και δημιουργούσαν κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. 
Η ΒlackRock στην έκθεσή της έδινε δραματική διάσταση στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς ήταν πρώτη σε επικινδυνότητα, με τη Βενεζουέλα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, την Αίγυπτο να έπεται, την Ουκρανία να ακολουθεί τέταρτη στη σειρά (παρά τον εμφύλιο), την Πορτογαλία να παίρνει τη σκυτάλη και την Αργεντινή να φιγουράρει στην έκτη θέση, αν και η χρεοκοπία της λατινοαμερικάνικης χώρας κρέμεται σε μια κλωστή.

Η BlackRock εκδίδει τη συγκεκριμένη έκθεση κάθε χρόνο από το 2011. 
Σταθερά τις προηγούμενες χρονιές τοποθετούσε τη χώρα μας στη θέση με τον μεγαλύτερο κίνδυνο και ενδεχομένως αυτό να ήταν και σωστό.
 Είμαστε όμως στο 2014, η Ελλάδα έχει επιτύχει νωρίτερα από το αναμενόμενο πρωτογενή πλεονάσματα, έχει κάνει μια πρωτοφανή έως και εξοντωτική δημοσιονομική προσαρμογή, έχει βγει στις αγορές από τις οποίες ήταν αποκλεισμένη από το 2009 και είναι στα πρόθυρα μιας συμφωνίας με τους εταίρους για το χρέος. Δικαίως λοιπόν στην Αθήνα, πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες προβληματίζονται και αναρωτιούνται γιατί η BlackRock δεν τα έλαβε όλα αυτά υπόψη της, ώστε η Ελλάδα να είναι έστω στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση των χωρών που κινδυνεύουν.
Η BlackRock με το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα έστειλε ένα αρνητικό μήνυμα για την κυβέρνηση και δημιούργησε κλίμα αναστάτωσης και ανασφάλειας για την ελληνική οικονομία. Αυτό όμως συνέβη σε μια συγκυρία κατά την οποία ο αμερικανικός οίκος προσλαμβάνεται για τρίτη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος -και κατ’ επέκταση από το Ελληνικό Δημόσιο- και αυτή τη φορά μάλιστα με μια εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή: την αξιολόγηση και πρόταση λύσεων για τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας που δηλώνουν ανά την υφήλιο ότι η χώρα κινδυνεύει να «σκάσει» περισσότερο από την Ουκρανία ή την Αργεντινή ταυτόχρονα θα αποφασίσουν για τη διαχείριση που πρέπει να έχει το 33% περίπου των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί από τις τράπεζες.
                                   Τα κόκκινα δάνεια
Θα κρίνουν, για παράδειγμα, τις αξίες των ακινήτων που έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις από τους δανειολήπτες, κρίσεις που οδηγούν σε αποφάσεις για το αν είναι επαρκώς καλυμμένα τα δάνεια. 
Θα εισηγηθούν στην ελληνική πλευρά αν και πώς πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε ξένα funds. Το έργο που αναλαμβάνει η BlackRock είναι πολύ σοβαρό γιατί θα κρίνει την τύχη πολλών δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και τουλάχιστον άλλων τόσων ακινήτων. Ο λόγος είναι για την τύχη που θα έχουν 77 δισ. κόκκινα δάνεια -επί συνόλου 220 δισ.- τα οποία παρασύρουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτά αλλάξουν χέρια τώρα και η ελληνική οικονομία ανακάμψει, η αξία τους θα πολλαπλασιαστεί.

Το διακύβευμα είναι μείζον, γιατί η BlackRock είναι ο φορέας που θα υποδείξει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα θέσει τις συντεταγμένες για τις διαδικασίες που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την ώρα που η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Για όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου απλό ένας οργανισμός με το κύρος της BlackRock, από τη μια, να σηκώνει τα μανίκια για να αξιολογήσει τα ελληνικά κόκκινα δάνεια και, από την άλλη, να «κρεμάει τη χώρα στα μανταλάκια», παρουσιάζοντάς την στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Για περισσότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία στο protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου